60 LET OD TITULU: Poprvé v čele ligy!

18. 5. 2020   |   FC Hradec Králové
V dalším dílu mistrovských ohlédnutí se dostáváme do chvíle, kdy Spartak Hradec Králové poprvé v historii stanul v čele ligy. V květnu zvládli šlágr s Duklou Praha, ovšem vysoká porážka se Spartakem Stalingrad (Bohemians) závěr ještě pořádně zamotala. Pojďme ale popořádku...

Votroci poprvé v historii v čele první ligy! Došlo k tomu v neděli 17. dubna 1960, výhru nad Tatranem Prešov 4:1 (3:1) vidělo 11 tisíc diváků. V nejsilnější sestavě: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík, nebylo o vítězství domácích pochyb. První poločas byl ve znamení zřetelné převahy Spartaku, který hrál po větru. Vedení Hradeckým zajistil ve 12. minutě Michálek, hosté po několika minutách Kulanem vyrovnali po jediné chybě brankáře Pauluse. Zdálo se, že Tatran vyrovná i hru, ale další dvě branky v 19. a 31. minutě, které vstřelil Kvaček, zápas rozhodly. Po změně stran se Hledík nádhernou ranou trefil z pětadvaceti metrů z trestného kopu a stanovil konečný výsledek na 4:1. Po této trefě se snažilo domácí mužstvo výsledek udržet, hosté získali mírnou převahu, kterou však nedovedli využít. V této fázi zápasu se několikrát vyznamenal brankář Paulus. V 89. minutě ještě Pokorný nastřelil tyč. U domácích podali dobrý výkon Paulus, pak Hledík v obraně, dobře podporovaný Andrejskem, v záloze Krejčí a v útoku vnitřní trio Pokorný, Kvaček, Tomášek.

„Hradec tedy vede ligu. Je to dosud největší úspěch hradecké kopané. Jistě si všichni ze srdce přejeme, aby na té špici již zůstal a postaral se tak o největší překvapení fotbalové sezóny. Nesmí se jim ovšem zatočit hlava, musí do každého zápasu nastupovat s pevnou vůlí podat ten nejlepší výkon,“ zhodnotil v týdnu po zápase s Prešovem Únorovec historický úspěch.

Šest kol zbývalo do konce soutěže, Hradec měl na čele dvoubodový náskok a před sebou téměř tři týdny na přípravu. Následovala totiž reprezentační přestávka.

Reprezentační intermezzo

V prvním přátelském zápase se představil Hradec ve středu 20. dubna v Úpici a místní Jiskru porazil 4:2 (4:0). Vedoucí tým ligy měl převahu především v prvním poločase, kdy se trefili Kvaček, Pokorný, Černý a brankář Paulus(!) z penalty.

V neděli 24. dubna vidělo 300 prokřehlých diváků přátelský zápas s Lokomotivou Kolín, který skončil výhrou Spartaku 4:1 (4:0). Dvě branky dal Tomášek, jednu Pokorný a Kvaček. Oba posledně jmenovaní dostali pozvánku, aby se připojili k reprezentačnímu olympijskému výběru.

V neděli 24. dubna se v Budapešti hrála odveta olympijské kvalifikace Maďarsko – Československo. Jiří Hledík nastoupil ve středu obrany, ale ani jeho výborný výkon nezabránil prohře 1:2. Vítěznou branku vstřelil pět minut před koncem Sátori. I když již o nic nešlo, bylo třeba kvalifikaci dohrát.

Ve středu 27. dubna sehrál olympijský výběr přátelský zápas v Teplicích s místním Tatranem s výsledkem 3:1. Nastoupil v sestavě: Javorek – Urban, Hledík, Pohuněk – Vengloš, Vojta – Navrátil, Pokorný, Kvaček, Pucher, Hrnčiar. Utkání přineslo jedinečný zápis do historie hradeckého fotbalu: hned tři hradečtí hráči oblékli reprezentační dres!

V sobotu 30. dubna vidělo 14 tisíc diváků v Ústí nad Labem poslední kvalifikační zápas mezi olympijskými mužstvy Československa a Rakouska. K výhře domácích 2:1 přispěli výbornou hrou Hledík a Pokorný.

Ve stejný den zvítězil Spartak Hradec Králové přátelsky v Mladé Boleslavi 7:1 (3:0).

V neděli 1. května zvítězila reprezentace Československa nad Rakouskem 4:0 (3:0).

Šlágr kola i celé sezony!

Byl čtvrtek 5. května 1960, ještě nikdy se nepřišlo podívat na zápas Dukly s mimopražským soupeřem tolik diváků. Zájem převýšil v Praze i nedělní mezistátní zápas s Rakouskem. Téměř 28 tisíc fanoušků, z toho několik tisíc z Hradce, bylo zvědavo, jak dopadne souboj dvou vedoucích oddílů. Nešlo jen o ligový titul, ale také o podzimní účast v Poháru mistrů. Rakouský rozhodčí Kainer přivedl na hřiště mužstva v těchto sestavách: Dukla: Pavlis – Šafránek, Čadek, Novák – Urban, Masopust – Brumovský (Dvořák), Vacenovský, Borovička, Kučera, Jelínek.

Hradec: Paulus – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík.

Pražští diváci byli zklamáni úrovní zápasu i výsledkem 0:0, ti hradečtí se naopak radovali ze získaného bodu. Hosté přijeli do Prahy s jasným úmyslem uhrát alespoň bod, a proto vsadili všechny karty na obranu. Mužstvo dobře odhadlo své síly. Trenér Zástěra věděl, že technika je na straně soupeře a že Hradečtí musejí jako protizbraň použít důraz. Tomášek přešel z levé strany dozadu na pravou, aby byl kdykoliv připraven zabránit Masopustovi v jakémkoliv kousku, který by se podobal tomu nedělnímu, kdy vstřelil nevídaný gól Rakušanům. Oba záložníci, Krejčí a Michálek, s klidným svědomím přenechávali střed Dukle, raději se drželi před vlastní brankou a dozadu si zabíhal pro míče Pokorný. Důsledek toho byl, že si Dukla vynutila místy až drtivou převahu, Hradec se v prvním poločase ke kloudné akci vůbec nedostal.

Po změně stran se Votrokům podařilo alespoň částečně hru vyrovnat. Útoky Dukly nebyly již tak časté, souhra v její útočné řadě několikrát zaskřípala. Hradeckým jejich obranná taktika vyšla, i když mnoho nechybělo, aby deset minut před koncem Urbanova dělovka skončila místo na břevně v Paulusově síti. Hledík a Paulus byli z hradeckého týmu nejzaměstnanější a s Pičmanem také nejúspěšnější. Brankář měl lví podíl na čistém kontu a Hledík zachránil, co se dalo. V obraně se ukázal být velice užitečným pomocníkem Michálek, v útoku neúnavně pracoval Pokorný, který byl takřka všude a dovedl přidržet míč. Kvaček měl několik příležitostí, které však nevyužil. Obětavě bojoval Černý.

Důležité minuty: 7. ostrá Jelínkova střela, Paulus kryl. 15. Šafránek střílel trestný kop, míč se odrazil od těl hradeckých obránců, druhou Borovičkovu střelu k tyči skvěle chytil Paulus. 20. Paulus venku z branky, střelu vykopl Pičman. 30. střelu Brumovského chytil hradecký gólman. 40. Kvačkovu šanci zblokovala obrany Dukly. 58. Paulus pádem pod Jelínkovy nohy zlikvidoval jasnou šanci. 80. Urban nastřelil břevno.

„Vidina titulu mistra ligy se Hradeckým opět o krůček přiblížila. Cenný bod, který si odvážejí z cizího prostředí na Letné, kde remizovali s Duklou 0:0, nezískali větším uměním a převahou mužstva, které vede tabulku a je na jaře vůbec nejúspěšnější. Vydřeli a vybojovali jej svou obětavostí, taktickým výkonem opírajícím se především o šťastně bránící zadáky a o celkovou obrannou hru na čas celého mužstva,“ konstatovalo Svobodné slovo.

Skolený Baník

Už za tři dny nastoupil Spartak Hradec ke střetnutí 22. kola na domácím hřišti proti Baníku Ostrava. Třináct tisíc natěšených diváků chtělo vidět další krůček Votroků k mistrovskému titulu. Spartak nastoupil ve stejném složení jako v Praze, jen Andrejska nahradil v obraně Runštuk.

Ostrava v Hradci ještě neprohrála, tentokrát zvolila zesílenou obranu a záložník Kniezek se po celý zápas pohyboval za Kvačkem jako stín. Sedmdesát minut zápasu bylo pro četné diváky zkouškou nervů. Spartak sice tlačil útok na soupeřovu branku, ale do gólové šance se nedostal. Záložník Krejčí soustavně nahrával protihráčům, jen Hledík a Pičman dokázali rychle přenášet míče před bránu hostů. Baník vyslal první ránu na Pauluse až ve 35. minutě. Do druhého poločasu vystřídal Tomáška Macek.

V 55. minutě šel míč před brankou Ostravy z hlavy na nohu, odrážel se od těl obránců a po kopu z rohu Hledík krásnou hlavičkou jen těsně minul. V 70. minutě Kniezek vyrazil míč rukou z prázdné brány, nařízenou penaltu Hledík suverénně proměnil a domácí šli do vedení. V 85. minutě unikl Macek obráncům, Mokrohajský špatně vyběhl, míč nezasáhl, Macek stačil ještě v tísni nahrát Černému, který do prázdné branky završil výhru domácích 2:0. V obraně opět dominovali Hledík s Pičmanem. Oba záložníci zahráli slaběji, hlavně Krejčí často chyboval. Náznak zlepšení se projevil u Malíka, nejlepším hráčem útočné řady byl opět Pokorný, Kvaček byl dobře kryt.

Hradečtí po výhře 2:0 byli opět blíže k titulu.

Angličané po 50 letech

Téměř po padesáti letech zavítal ve čtvrtek 12. května 1960 do Hradce Králové účastník první anglické divize (First Division) Luton Town. Přišlo přes deset tisíc diváků, kteří se těšili na anglický fotbal. Při oficiálním zahájení byl odměněn obránce Andrejsek, hrál šestistý zápas za Hradec, a záložník Krejčí pětistý. Rozhodčí Fencl přivedl na hřiště Hradec v sestavě: Jindra (Paulus) – Andrejsek (Runštuk), Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý (Čermák), Pokorný, Kvaček, Macek (Tomášek), Malík.

Utkání mělo dobrou úroveň, hlavně v prvním poločase předvedly oba celky rychlou a v poli přesnou kombinační hru. V 10. minutě Malík po skvělém pasu od Kvačka vystřelil a jen bravurní zákrok brankáře Ronalda Baynhama zabránil brance. O pět minut později Kvaček nastřelil jen tyč. Ve 25. minutě útočník Mike Tracey dal jedinou branku utkání. Vyrovnat mohl ještě do poločasu ve 40. minutě hlavou Malík. Na začátku druhého poločasu si domácí vynutili převahu, ale hosté s přibývajícími minutami hru vyrovnali a zkušeně kontrolovali zápas až do konce. Angličané se líbili, hráli rychle, technicky a tvrdě. Měli skvělého brankáře, zálohu dirigoval George Cummins. Diváci, i přes prohru 0:1, byli spokojeni, viděli jeden z nejlepších zápasů poslední doby.

Zdramatizovaný finiš

Všechno hrálo fotbalistům Spartaku Hradec Králové do karet. V neděli 15. května se hrálo 23. kolo nejvyšší soutěže. Hradec měl nastoupit v Praze proti Spartaku Stalingrad, ale protože přejmenovaní Bohemians ten den hráli v Halle při dojezdu Závodu míru přátelské utkání, byl zápas odložen. A protože ten den nedokázala Dukla Praha porazit Spartak Sokolovo (1:1, branku dal Tauchen), ani Slovan Bratislava Nitru (1:1), zůstal Hradec se zápasem k dobru v čele ligové tabulky s náskokem jednoho bodu na Duklu a dvou bodů na Slovan.

Odložené utkání se hrálo ve čtvrtek 26. května 1960 ve Vršovicích. Přišlo 16 tisíc diváků a trenér Zástěra poslal na hřiště sestavu: Paulus – Andrejsek (Macek), Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík.

Od začátku utkání bylo zřejmé, že se domácí pustili do vedoucího celku ligy s velkou chutí. První půlhodinu se hrálo většinou na polovině hostů. Ti ovšem neztráceli hlavu, hráli klidně v obraně a bylo jen otázkou času, kdy nápor domácích zeslábne. Hradečtí se sice jen občas dostali před branku domácích, ale vždy to bylo velmi nebezpečné. Rozhodujícím okamžikem byla 39. minuta, kdy domácí kopali penaltu za Andrejskovu ruku. Kaura ji proměnil a Klokani po poločase vedli. I po změně stran viděli diváci pravý ligový boj. Útoky se střídaly a v 52. minutě Hledík po rohu hlavou vyrovnal. V 67. minutě Motl nastřelil tyč a Kaura hlavou znovu dal domácím vedení – 2:1.

Další rozhodující okamžik přišel v 72. minutě. Trenér Zástěra odvolal v dobré vůli ze hřiště celkem zdravého, i když těžkopádného Andrejska a místo něj poslal do boje Macka. Michálek přešel do obrany a Macek hrál v záloze. Ke smůle se po třech minutách pobytu na hřišti zranil a do konce zápasu kulhal na křídle. Hradečtí dohrávali o deseti, a to je znervóznilo natolik, že začali hrát nečistě, ztratili přehled a obdrželi v posledních pěti minutách další dvě branky. Odešli ze hřiště s krutou porážkou 1:4. Byla to velká škoda, tabulka se vyrovnala a liga spěla k dramatickému závěru.

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějakou osobní vzpomínku nebo vyprávění otců či dědů na den, kdy Spartak Hradec Králové získal titul – 6. června 1960 proti Nitře – aby kontaktovali tiskového mluvčího Michala Petráka na michal.petrak@fchk.cz. Děkujeme!

PŘEDCHOZÍ TEXTY:

1. DÍL

2. DÍL

3. DÍL

4. DÍL

5. DÍL

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Základní část jde do finále. Votroci vyrazí do Liberce

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků