60 LET OD TITULU: Prohra v derby, proti všem v Prešově

9. 4. 2020   |   FC Hradec Králové
Seriál, který v Černobílých gólech v této sezoně mapuje mistrovský ročník 1959/1960, pokračoval dalšími třemi díly. V nich si přečteme o vydřené remíze s úřadujícím mistrem ligy Červenou hviezdou Bratislava, o porážce v derby s Pardubicemi, utkání proti Spartaku Trnava se sedmnáctiletým supertalentem Jozefem Adamcem a duelu v Prešově, kde proti hostům stál domácí Tatran i trojice sudích.

Po neúspěšné účasti na turnaji v Banské Bystrici nastupoval v neděli 30. srpna 1959 Spartak Hradec Králové proti přeborníku republiky Červené hviezdě Bratislava. Na mužstvo plné reprezentantů byl zvědavý i trenér národního mužstva Rudolf Vytlačil, který utkání osobně navštívil. V nominaci na přátelské střetnutí v Moskvě se Sovětským svazem bylo šest hráčů z jedenáctky, která vyběhla na hradecké hřiště (vytištěni tučně): Hlavatý – Hložek, Tichý, Weiss – Matlák, Buberník – Cimra, Scherer, Kačáni, Švec (Hrnčiar), Dolinský. Trenér Borhy měl k dispozici skvělé mužstvo. Další reprezentanti se na hřiště ani nedostali – Javorek, G. Mráz, Gajdoš, Rais, Obert.

To hradecký kouč Szedlacsek musel řešit úplně jiné problémy. Ke zranění Kvačka se ještě přidala angina, která naprosto vyloučila jeho start v zápase. Černý skoro celý týden ležel v nemocnici s otravou a Macek měl lehký výron. Když k tomu připočteme slabší výkony Pičmana a Michálka v posledních zápasech, byly obavy o výsledek určitě na místě.

O utkání byl obrovský zájem. Od časného odpoledne se valily na hřiště U Nemocnice davy fanoušků. Bylo jich patnáct tisíc a na skrovných prostorách pro diváky bylo zaplněno každé místečko.

Zápas řídil velkoryse rozhodčí Fencl, kterému se Spartak Hradec představil v sestavě: Jindra –Andrejsek, Hledík, Runštuk – Krejčí, Pičman – Tauchen, Macek, Pokorný, Černý, Malík (Michálek).

Našlapané hlediště bylo spokojeno jen z části. Červená hviezda nepodala očekávaný výkon, i když vedla od 34. minuty brankou Scherera, který z dálky překvapil Jindru. U domácích celkem úspěšně bojovaly obranné řady, Hledík byl jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti. Útočná pětice Hradce po většinu zápasu prakticky neexistovala. Trpěla nesehraností a ztěžka se prosazovala proti bojovným a rychlým zadákům ČH. Útočníci si vypracovali jen minimum šancí a ty svou váhavostí nedovedli využít. Největším zklamáním byl výkon Malíka, který po většinu utkání bezúčelně pobíhal po hřišti, a tak ho trenér raději pětadvacet minut před koncem vystřídal. Svůj průměr zahráli jedině Macek a Tauchen. Když už vše vypadalo, že domácí ztratí oba body, přišla 82. minuta, kdy po hrubé chybě brankáře Hlavatého byl Pokorný šťastným střelcem vyrovnávací branky. Spartak Hradec Králové – Červená hviezda Bratislava 1:1 (0:1).

Po čtyřech odehraných kolech byl Spartak se ziskem pěti bodů na pátém místě ligové tabulky.

Víkend 5. a 6. září byl vyhrazen reprezentaci. Národní B mužstvo nastoupilo v sobotu 5. září 1959 v Košicích proti stejnému výběru Sovětského svazu a před třiceti tisíci diváků zvítězilo 3:2. V širší nominaci byl i hradecký útočník Ladislav Pokorný, bohužel v Košicích se na hřiště nedostal.

A tým prohrál v neděli 6. září v Moskvě se Sovětským svazem 1:3. Z mužstva Červené hviezdy Bratislava hráli Buberník, Scherer, Kačáni a Dolinský.

Ani v jedné nominaci se neobjevilo jméno Jiřího Hledíka, který byl suverénně nejlepším hráčem probíhající ligové soutěže...

Prohra v derby, Adamcova raketa

Po reprezentační přestávce čekalo v Pardubicích východočeské derby. Zejména vojákům šlo o mnoho, zatím nezískali ani bod. V sobotu 12. září 1959 zaplnilo přes patnáct tisíc diváků stadion do posledního místečka, dobrá polovina z nich byla z Hradce. Mezi příznivci Spartaku panovala optimistická nálada – věřili v úspěch svého mužstva. Na hřiště přivedl oba týmy rozhodčí Galba, hosté nastoupili v sestavě: Jindra – Runštuk, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Tauchen, Pokorný, Kvaček, Macek a Černý.

Průběh zápasu opět ukázal slabiny hradeckého mužstva, hlavně neproduktivní hru útoku. Ten si sice dokázal vytvořit řadu brankových příležitostí, které však promarnil svou váhavostí a zbrklostí. Teprve po přestávce, když Macka vystřídal Malík a Tauchen přešel do středu útoku, se hra zlepšila. To už ale Spartak prohrával 0:1 – ve 20. minutě, po faulu hradeckých zadáků, si postavil míč k trestnému kopu Halmo a z dvaceti metrů překvapil Jindru.

Po změně stran Hradec dvacet minut obléhal pardubickou branku, k vyrovnání pomohl obránce Dukly Jarábek, který si srazil míč do vlastní sítě. Spartak pokračoval v drtivém náporu a vedoucí gól visel ve vzduchu. Skvělou příležitost měl Kvaček, který střílel penaltu za sražení Černého. Šanci zahodil, Pakostovu branku minul.

Tento okamžik byl psychologickým zlomem v celém utkání. Když po jednom z náhodných útoků vojáků přišel faul v trestném území, rozhodčí Galba nařídil penaltu, kterou Kopanický s přehledem proměnil. A o výsledku bylo de facto rozhodnuto. Hradečtí znervózněli a třetí trefa těsně před koncem pečetila porážku s Duklou Pardubice 1:3.

I přes prohru v derby, která byla pro příznivce Spartaku velkým zklamáním, přišlo se v sobotu 19. září 1959 podívat K Nemocnici na zápas se Spartakem Trnava přes osm tisíc diváků. Hradec nastoupil již s uzdraveným Andrejskem v sestavě: Jindra – Andrejsek, Hledík, Runštuk – Pičman, Michálek – Tauchen, Kvaček, Krejčí, Černý (Pokorný), Malík. Hradec začal tradičním náporem, ale v páté minutě založili hosté protiútok, Horváth přihrál Adamcovi a ten přesnou střelou k tyči zajistil hostům vedení. Další minuty byly ve znamení drtivé převahy domácích. V 17. minutě zahráli Trnavští v tísni malou domů, Kvaček byl rychlejší než Stacho a pohotově vyrovnal. Nápor pokračoval, ale stačil další rychlý protiútok, přesná přihrávka od rohového praporku a nabíhající Adamec z dvaceti metrů bombou bez přípravy trefil horní roh branky a získal hostům opět vedení. Byl to nádherný gól sedmnáctiletého hráče, kterému bouřlivě tleskal celý stadion. Hradec ve snaze vyrovnat ještě přidal, ale získal jen sérii rohových kopů. Teprve dvě minuty před koncem poločasu po pěkné kombinaci Krejčího s Černým Kvaček vyrovnal.

Po změně stran se převaha Hradce vystupňovala v půlhodinovou drtivou ofenzivu, v níž hráči vydali ze sebe všechny síly. Už se ale nenašel střelec, který by překonal skvělého Stacha, nejlepšího hráče na hřišti.

Po šesti kolech byl Spartak Hradec na šestém místě tabulky se ziskem šesti bodů. Vedoucí Dukla Praha měla deset bodů, Slovan Bratislava na místě druhém o bod méně.

Bod z Prešova – proti všem

Středa 23. září 1959 patřila reprezentaci. A tým hrál v Kodani první kolo Evropského poháru a remizoval s Dánskem 2:2 (2:2). Druhá garnitura v Plzni porazila stejného soupeře z NDR 1:0 (0:0) brankou Vojty. Opět byl v nominaci hradecký Ladislav Pokorný a opět se na hřiště nedostal.

V neděli 27. září se hrálo v Prešově ligové utkání mezi domácím Tatranem a Spartakem Hradec Králové. Prešovští považovali zápas za existenční, chtěli v každém případě zvítězit.V hotelu, na ulicích i v obchodech ukazovali fanoušci pět prstů, tak vysokou výhru očekávali. Hradec se představil v sestavě: Jindra – Andrejsek, Hledík, Runštuk – Krejčí, Michálek – Tauchen, Pokorný, Kvaček, Čermák, Malík. Na levé spojce prožíval svůj debut mladý Ladislav Čermák. Domácí nasadili od začátku zápasu ostré tempo a útočili. Používali všechny prostředky, dovolené i nedovolené. Tvrdými zákroky a záludnostmi chtěli hráče Spartaku zastrašit a všichni rozhodčí včetně pomezních jim v tom pomáhali. Jednostranné řízení zápasu ve prospěch Prešova hlavním rozhodčím Jungrem z Prahy i pomezními z Ostravy a Žiliny brzy domácí hráči vystihli a dělali si na hřišti doslova, co chtěli. Bez míče napadli a bolestivě zranili Pičmana i Hledíka, v trestném území byl sražen Malík, když sám běžel na branku... Sudí nereagoval.

Hradec hrál rychlý fotbal, nikdo nedržel míč dlouho u nohy, ale přihrával. Sprinterské souboje se soupeřovou obranou sváděl hlavně Malík, který dělal Prešovským velké starosti. Po počátečním náporu domácích se Hradec rozehrál, Čermák dvakrát nastřelil brankáře Boboka, Malík trefil tyč, Kvaček postranní síť. Gól v brance Prešova visel doslova na vlásku. Jenže přišla 23. minuta, Tatran podnikl útok a Laco Pavlovič otevřel skóre. Hradečtí znervózněli a o pár minut později přeletěla Runštukova malá domů vyběhnuvšího Jindru, míč se odrazil od tyče a skutálel se na roh…

Po změně stran v 60. minutě dostal Tauchen ve středu hřiště přihrávku, proběhl mezi obránci a prudkou střelou vyrovnal. Prešov začal oplácet tvrdostí a záludností. Patnáct minut před koncem se probil Malík po levém křídle, vystřelil, Bobok míč vyrazil a Malík v běhu hlavou vstřelil vedoucí gól Hradce. Deset minut před koncem byl zraněn Hledík a domácí zvýšili tlak. Jindra několika skvělými zákroky držel svůj tým. V 85. minutě vznikla před hradeckou branku velká skrumáž, Jindra vyběhl, zmocnil se míče, ale mezi dotírajícími útočníky domácích neudržel rovnováhu, míč mu vypadl, zmocnil se ho Pavlovič a vystřelil na branku. Střela se odrazila od několika hráčů domácích a zapadla do brány Spartaku. Nešťastný gól Hradec nezlomil, cenný nerozhodný výsledek do konce zápasu udržel. Mužstvo podalo dobrý, bojovný výkon a zasloužilo si vyhrát. Po sedmi odehraných kolech měl Spartak na šestém místě tabulky sedm bodů, vedoucí Dukla Praha měla bodů jedenáct, druhý Slovan Bratislava o bod méně.

Osmé kolo I. A třídy přineslo hradecké derby. Sokol Malšova Lhota hrál na domácím hřišti s Rudou hvězdou Hradec Králové. Přišlo přes 700 diváků, první poločas patřil domácím, kteří ho vyhráli 2:1. Ovšem na konci zápasu se radovali hosté, kteří si odvezli výhru 4:3. Dvě branky domácích dal Křička, jednu Laksar. Za hosty byl třikrát úspěšný Jedlička, jednou Hemelík.

Následující víkend se mistrovské soutěže nehrály. Slavil se Den československé armády, hrálo se přátelsky na tuzemské i mezinárodní scéně.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Předprodej lístků na zápas reprezentace se Severní Makedonií zahájen

Aktuální zprávy

Votroky bude proti Slavii povzbuzovat vyprodaná Malšovická aréna

Rozhovory

Z týmu je cítit síla a sebevědomí, hlásí Daniel Vašulín