60 LET OD TITULU: Pokořená Dukla a překvapivá změna trenéra

16. 4. 2020   |   FC Hradec Králové
V dalších třech dílech seriálu, který v Černobílém gólu mapuje mistrovskou sezonu 1959/1960 překleneme konec podzimu, zimní přípravu s překvapivou změnou trenéra a začátek jara. Zároveň připomínáme, abyste nám posílali své vzpomínky na 6. červen 1960, kdy Votroci získali titul. Výročí se blíží!

V neděli 11. října bylo na duel Spartaku s Duklou Praha zvědavých 13 tisíc diváků. Vedoucí tým tabulky přijel do Hradce jako favorit v sestavě: Kouba – Šafránek, Čadek, Novák – Růžička, Urban – Vacenovský, Dvořák, Pluskal, Masopust, Borovička (Brumovský).

Domácí měli na Duklu vždy smůlu, ještě nikdy ji v mistrovských bojích neporazili. O změnu se měli postarat hráči: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Tauchen, Pokorný, Kvaček, Čermák (Černý), Malík.

Hradečtí zahájili hru mohutným náporem a po celý první poločas měli znatelnou převahu. Zasloužené vedení získal Spartak ve 33. minutě, kdy Malík po ideální přihrávce Tauchena vstřelil vedoucí gól. Hned v následující minutě vykopl Andrejsek míč z prázdné brány. V posledních minutách poločasu domácí svůj nápor vystupňovali a ve 41. minutě se Malík trefil podruhé. Hradečtí ani ve druhém poločase nepovolili, v 65. minutě zahrával Kvaček trestný kop. Tvrdou přízemní střelou z třiceti metrů překvapil Koubu a Hradec vedl 3:0. Za tři minuty vystřídal trenér Musil nejslabšího hráče Dukly Borovičku, kterého nahradil Brumovský. Změna Dukle prospěla, hosté získali mírnou převahu, kterou korunoval v 71. minutě brankou Masopust. Hradečtí se však nedali, znovu přidali a patřil jim závěr utkání. Všichni hráči bojovali od začátku do konce, pochvalu zasloužil v brance spolehlivý Jindra, v obraně dominoval Hledík, který uhlídal nebezpečného Pluskala, v záloze byl výborný neúnavný Krejčí a v útoku Malík s Tauchenem.

Výhra nad Duklou 3:1 byla skvělým úspěchem, Spartak se v tabulce posunul na čtvrté místo s devíti body.

Když v neděli 25. října odjížděli hradečtí fotbalisté k ligovému zápasu do Ostravy s Baníkem, věřili jejich příznivci, že přivezou alespoň bod. Mužstvo odjelo bez Rudolfa Tauchena, který nastoupil v Dukle Praha základní vojenskou službu. Průběh utkání směřoval k nerozhodnému výsledku, ještě minutu před koncem byl stav bezbrankový. V týmu domácích se představili bývalí hradečtí hráči Mokrohajský, Dvořák, Štěrba a Šindelář.

V prvním poločase měl Hradec převahu, ale nedovedl využít větru v zádech, nejméně dvě vyložené příležitosti zahodil Kvaček. Po změně stran se dostavil nápor Ostravy, ale Hledík s Andrejskem představovali pro domácí útočníky nepřekonatelnou hráz. Když se zdálo, že utkání skončí bez branek, dostal se v poslední minutě k míči Michálek, přesně odcentroval a volný Malík přímo z voleje poslal míč do sítě. Zbývajících pětačtyřicet vteřin hradečtí zasloužené vítězství ubránili. Hradec tak zůstal na čtvrtém místě v tabulce, měl jedenáct bodů, o dva méně než vedoucí trojice Slovan Bratislava, Dukla Praha a Červená hviezda Bratislava.

Dvě posily seděly v neděli 8. listopadu na hradecké lavičce náhradníků v úvodu domácího zápasu se Spartakem Stalingrad: útočník Jozef Buránský a obránce Jozef Šarman, oba přišli z Dukly Kostelec nad Orlicí. V samotném utkání domácím nezahrál útok, který promarnil několik vyložených příležitostí. Citelně byla znát neúčast Tauchena, Malík sám nestačil na obranu hostů, kde kraloval řízný Ipser.

V 50. minutě dostal Kvaček ideální přihrávku od Pokorného, ale úplně sám v trestném území poslal míč mimo. V té době vyměnil domácí trenér Čermáka za Buránského, který založil několik pěkných křídelních akcí, ale jeho spoluhráči je nevyužili. I tak ukázal nový muž hradeckého útoku, že bude vítanou posilou.

Nejlepším hráčem zápasu byl Hledík, který s jistotou odvracel ojedinělé akce soupeře, ale také spolu s Michálkem dobře podporoval útok. Bezbranková remíza v desátém kole ligové soutěže domácí fanoušky příliš nepotěšila, ale Spartak udržel v tabulce čtvrté místo, měl 12 bodů, o tři méně než první Dukla Praha a druhá ČH Bratislava, o dva než třetí Slovan Bratislava.

Bez útoku

Jedenácté kolo první fotbalové ligy se hrálo v sobotu 14. listopadu 1959. Los zavedl hradecký Spartak do Bratislavy, na Tehelné pole, k zápasu se slavným Slovanem. Rozhodčí Rébr představil divákům, kterých dorazilo 14 000, mužstva v těchto sestavách:

Slovan Bratislava: Schrojf – Urban, Popluhár, Jankovič – Trochta, Bílý – Balážik, Moravčík, Pažický, Molnár, Andrejkovič.

Spartak Hradec: Jindra – Runštuk, Hledík, Šarman – Krejčí, Michálek – Buránský, Pičman, Kvaček, Pokorný, Malík (Čermák).

Hradec, v tak trošku slátané sestavě, představil v obraně Jozefa Šarmana, který před vojnou hrál v Pezinku. Fanoušci Belasých zažili velké zklamání z hubené remízy a ze slabého výkonu svého mužstva. Měkký trávník lépe vyhovoval hráčům Hradce, obrana v čele s Hledíkem likvidovala s neuvěřitelnou lehkostí málo promyšlené akce bez nadšení hrajících útočníků Slovanu. Moravčík a Molnár ničím nepřipomínali reprezentanty, prohrávali souboje o míč, nepřesně přihrávali, na střelbu zcela zapomněli. Místo nich téměř celý zápas útočil Popluhár a v obraně nechyběl. To svědčilo o „údernosti“ hradeckého útoku. Vedoucí gól Slovanu dal v 51. minutě po akci Balážika pohotově Pažický. V 75. minutě vystřídal Malíka, kterému se příliš nedařilo, Čermák – a byl to trenérův výborný tah. V 81. minutě využil náhradník dlouhý pas, krásně si obhodil Urbana a okamžitě poslal míč po zemi vedle Schrojfa, který stejně jako všichni ostatní pouze sledoval jeho ukázkovou pohotovost. Hradec získal remízou 1:1 (0:0) bod zaslouženě, nerozhodný výsledek na cizím hřišti byl úspěchem.

O týden později jel Spartak Hradec opět na hřiště soupeře. Ve 12. kole první fotbalové ligy, v sobotu 21. listopadu 1959, prohrál v Nitře 0:3 (0:2).

Sedm tisíc diváků vidělo velký výkon svého týmu. Jeho hráči překypovali bojovností, rychlostí a nadšením, žádný míč pro ně nebyl ztracen.

Hradecký Spartak, který nastoupil v sestavě: Jindra – Andrejsek (Šarman), Hledík, Runštuk – Krejčí, Michálek – Buránský, Pičman, Kvaček, Pokorný, Malík, hrál spíš technicky, praktikoval obrannou hru s rychlými výpady a se staženou pravou spojkou Pičmanem. Útok však postrádal potřebný důraz, a pokud vážně ohrozil nitranskou branku, byl tu gólman Kubačka, který měl velký den. Největší příležitost ke vstřelení branky měl Kvaček, ale jeho bombu ze dvaceti metrů Kubačka nevídaným způsobem vyrazil na roh. Ve 30. minutě se obnovilo Andrejskovi zranění a byl vystřídán Šarmanem.

V neděli 29. listopadu končila podzimní část ligové soutěže. U Nemocnice se představilo mužstvo Jednoty Košice. Přišlo osm a půl tisíce diváků, domácí trenér poslal na hřiště tuto jedenáctku: Jindra – Pičman, Hledík, Runštuk – Krejčí, Michálek – Buránský (Černý), Pokorný, Kvaček, Čermák, Malík.

Hned ve třetí minutě se zranil Buránský a musel být vystřídán Černým. Velká převaha domácích nestačila na bránící se celou jedenáctku Jednoty. Proti takové taktice nenalezli Votroci zbraň, a tak diváci odcházeli z posledního ligového střetnutí velmi zklamáni. Ani tentokrát, po šestinedělním půstu, se nedočkali branky. Několik nastřelených tyčí, několik hlaviček obránců Jednoty v prázdné brance, poměr rohů 8:1 ve prospěch domácích, to byl výsledek neplodné hry útočníků Spartaku. Ztratili cenný bod. Oporou zadních řad byl opět Hledík, nejlepší hráč na hřišti, který dokázal i nebezpečně zaútočit. Dále bylo možné vyzdvihnout výkon záložníka Michálka a Kvačka v útoku. Malík byl velmi zbrklý, Pokorný si více všímal protihráčů než míče. Černý, který hned na začátku utkání střídal Buránského, byl nejslabší na hřišti. Rozhodčí Korelus byl často příliš shovívavý a nenašel odvahu k odpískání penalt za sražení Čermáka Gornickým a přidržení Kostiniho Pičmanem. Remíza 0:0 potěšila jen hostující mužstvo z Košic.

Domácí potvrdili, že poslední zápasy hráli prakticky bez útočné řady. V podzimní tabulce patřilo Spartaku šesté místo a 14 bodů. Na vedoucí Duklu Praha ztrácel pět bodů, na druhou Červenou hviezdu Bratislava tři.

Překvapivá změna trenéra

Předpokládalo se, že zimní přestávka proběhne v Hradci v klidu – proč taky zasahovat do kádru nováčka, který se po podzimu pohybuje v horní polovině tabulky? Jenže přišlo překvapení: u týmu skončil trenér Ferenc Szedlacsek. Dobový tisk pouze konstatoval, že zkušený kouč odešel „po přátelské dohodě.“

Na Szedlacskovo místo přivedlo vedení klubu velké jméno: Jiřího Zástěru (9. 11. 1913 – 15. 8. 1983), někdejšího reprezentačního levého obránce, který po válce patřil řadu let k oporám Sparty. Třikrát s ní získal mistrovský titul a v roce 1948 byl prvním trenérem nově utvořeného ATK Praha.

Drobných změn doznal i kádr. Veterán František Matys odešel na sklonku kariéry do Jiskry Úpice, přišel šestadvacetiletý útočník Bohuslav Tomášek z VCHZ Pardubice a brankář Milan Paulus z Chrudimi.

Po krátké vánoční dovolené zahájilo v úterý 5. ledna ligové mužstvo Spartaku Hradec Králové přípravu na jarní sezonu. Spočívala v běhání podél mrazivého Labe, někdy se Zástěrou na kole v zádech. Na několik dní Votroci odjeli do Špindlerova Mlýna, kde běhali nebo hráli fotbal v půlmetrové, metrové vrstvě sněhu. „Tam jsme získali nejvíc síly,“ usmíval se ještě po letech záložník Ladislav Pokorný. A koho měl trenér Zástěra k dispozici? Brankáře Jindru a Pauluse, obránce Andrejska, Hledíka, Pičmana, Runštuka a Šarmana, záložníky Krejčího, Michálka a Tomáška, útočníky Buránského, Pokorného, Kvačka, Čermáka, Černého, Malíka a Macka.

V neděli 6. března 1960 bylo na hradeckém hřišti zahájeno první jarní kolo. Proti domácímu celku nastoupilo dosud poslední mužstvo tabulky, Spartak Praha Sokolovo (Sparta). Za hostující tým již nastoupily posily, košický Andrej Kvašňák a ústecký Josef Vojta. Domácí obecenstvo oba hráče přijalo nepřívětivě – hlavně Kvašňáka, kterému ústřední sekce kopané z nepochopitelných důvodů prominula roční trest za přestup z Košic. Vzpomínka na stejný problém Jiřího Hledíka byla příliš živá.

Domácí se před 13 tisíci diváků představili v sestavě: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík (Čermák).

Začátek utkání patřil Votrokům, kteří se rychlými útoky dostávali přes nervózně hrající obranu Pražanů a několikrát ohrozili brankáře Čtvrtníčka. Po patnácti minutách se hra vyrovnala, byla plná tvrdých zákroků, střel bylo na obou stranách poskrovnu.

Ve 49. minutě vyrazil brankář Čtvrtníček Pokorného tvrdou střelu do hřiště, míče se zmocnil Černý, přihrál Kvačkovi a proti jeho střele byl už pražský brankář bezmocný. Dvacet minut před koncem vystřídal zbrkle hrajícího Malíka Čermák a hra útoku se zlepšila. V posledních minutách zápasu byl sražen v trestném území Kvaček a rozhodčí Korelus odpískal penaltu. Andrejsek ji jako obvykle s klidem proměnil. Ještě jednu šanci měl Kvaček, ale jeho tvrdou ránu pod břevno Čtvrtníček vyrazil. Spartak Hradec Králové zvítězil 2:0.

Nejlepším hráčem na hřišti byl Hledík, který stačil zneškodnit téměř celý pražský útok a jeho souboje s Kvašňákem opět připomněly, že se s ním stále musí počítat i pro reprezentaci. Obrana byla spolehlivá, v záloze Michálek neproměnil vyloženou příležitost ve druhém poločase. V útoku byli nejlepší Kvaček s Pokorným, snažil se Černý na pravém křídle. Málo se dařilo Malíkovi, a také nervóznímu Tomáškovi, který hrál svůj první ligový zápas. Utkání mělo průměrnou úroveň, bylo značně tvrdé, rozhodčí Korelus odpískal sedmdesát(!) nedovolených zákroků a byl poněkud přísnější na domácí.

Výhra posunula Spartak Hradec Králové se 16 body na čtvrté místo v tabulce.

Když odjížděli hradečtí fotbalisté o týden později k nedělnímu zápasu do Brna s Rudou hvězdou, doufali jejich příznivci v zisk bodu za remízu. Začátek utkání nevypadal pro hradecký Spartak nijak příznivě, protože již v páté minutě Mika prudce vystřelil, míč se odrazil od jednoho z hradeckých obránců a skončil v bráně. Domácí se ze svého úspěchu však dlouho neradovali – o osm minut později vyrovnal Černý, když využil zaváhání brněnské obrany. Stejný hráč pět minut před koncem poločasu pěkně prošel po pravém křídle, jeho gól však rozhodčí pro předchozí ofsajd neuznal.

Ve druhém poločase hrál Spartak Hradec proti větru, i tak byl nebezpečnější a jeho snaha přinesla v 74. minutě vedoucí trefu, kterou si opět připsal Černý. Za dvě minuty se dostal Kvaček sám až před Schmuckera, ten ho srazil a Andrejsek penaltu naprosto bezpečně proměnil. Hradec v Brně zvítězil 3:1.

Vynikli Jindra v brance, Hledík s Pičmanem v obraně a v útoku Černý s Kvačkem. Spartak si upevnil čtvrtou příčku, měl 18 bodů, na druhý Slovan Bratislava ztrácel bod, na vedoucí Duklu Praha tři.

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějakou osobní vzpomínku nebo vyprávění otců či dědů na den, kdy Spartak Hradec Králové získal titul – 6. června 1960 proti Nitře – aby kontaktovali tiskového mluvčího Michala Petráka na michal.petrak@fchk.cz. Děkujeme!

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Předprodej lístků na zápas reprezentace se Severní Makedonií zahájen

Aktuální zprávy

Votroky bude proti Slavii povzbuzovat vyprodaná Malšovická aréna

Rozhovory

Z týmu je cítit síla a sebevědomí, hlásí Daniel Vašulín