60 LET OD TITULU: Červenec a srpen

3. 4. 2020   |   FC Hradec Králové
Před šedesáti lety prožil Spartak Hradec Králové sezonu, která se nesmazatelně zapsala do historie. Zní to jako pohádka a pohádka to tenkrát byla – fotbalová. Hradečtí získali titul coby první klub mimo Prahu a Bratislavu, navíc se jim to povedlo jako nováčkovi. To už nikdo jiný nedokázal. Historii mistrovského ročníku popisuje od začátku sezony na stránkách Černobílého gólu kronikář Jiří Rádl, nyní vám jeho texty přinášíme na webu.

V sobotu 27. června 1959 odehrál Spartak Hradec Králové své poslední druholigové utkání v Liberci se Slovanem. O nic už nešlo, zápas skončil remízou 0:0. Hradec byl jasným vítězem soutěže, vyhrál s náskokem osmi bodů před SONP Kladno. Následující den zvítězili Votroci v exhibičním utkání v Chlumci nad Cidlinou vysoko 11:0 (5:0), střelecky se dařilo Milouši Kvačkovi, který dal pět branek.

Následovala krátká přestávka, po které mužstvo v úterý 7. července odjelo na dvanáctidenní zájezd do Sovětského svazu. Pod vedením předsedy oddílu Halvigera odletělo s trenérem Ferencem Szedlacskem těchto 15 hráčů: Jindra, Matys, Andrejsek, Hledík, Runštuk, Pičman, Krejčí, Michálek, Háž, Čížek, Tauchen, Kvaček, Macek, Černý a Pokorný.

V SSSR sehrál Spartak tři utkání, ve kterých dvakrát zvítězil a jednou remizoval. V pátek 10. července se utkal s Traktorem Stalino (od roku 1961 Doněck), nad kterým zvítězil 2:1. Hrálo se za úmorného vedra a zápas vidělo čtrnáct tisíc diváků. Za Hradec se střelecky prosadili Macek a Kvaček.

V pondělí 15. července přivítal hradecké fotbalisty Rostov na Donu. Soupeřem bylo místní mužstvo FK Rostselmaš, které nastoupilo posílené o čtyři hráče z armádního celku, jenž hrál v první sovětské lize. Přišlo 15 000 diváků, konečný výsledek byl jednoznačný. 8:1 pro Hradec. Opět se zaskvěl Kvaček, střelec šesti branek, další dvě přidal Černý.

Závěrečný zápas se odehrál v Taganrogu s Torpedem ve čtvrtek 16. července. Byl to nejtěžší soupeř zájezdu, hrálo se za nelidského vedra – teplota dosahovala až k 40 stupňům. Před vyprodaným stadionem se bojovalo tvrdě a čestně a hradečtí hráči sklidili bouřlivý potlesk. Zápas skončil zaslouženou remízou 0:0.

I v parném létě se přestupovalo. Do Spartaku zamířil Ladislav Čermák ze Smiřic, Jindřich Hamm z Rudé hvězdy Hradec Králové, naopak mužstvo opustil František Háž, který přestoupil do Jiskry Jaroměř. Čížek se chystal na vojnu do Dukly Kostelec nad Orlicí, do nástupu hrál za B mužstvo v I. A třídě.

Přípravu završil zápas v Mladé Boleslavi ve středu 29. července. Rychlou brankou Tauchena již ze šesté minuty vyhrál Hradec 1:0.

Ve čtvrtek 30. července uveřejnily všechny deníky zprávu o rozhodnutí sekce kopané o pozadí jednoho ze závěrečných utkání minulého ročníku ligy mezi Spartakem Sokolovo a Duklou Pardubice. To jaro bojovali rudí podruhé v historii o záchranu. Kritická situace si žádala, aby obě závěrečná utkání vyhráli. Mužstvo to dokázalo, ale v předposledním kole mu k tomu dopomohli i někteří vojáci. Oddílu kopané Spartaku Sokolovo byla zastavena činnost na jeden měsíc, do 27. srpna 1959. Znamenalo to, že úvodní zápas hradeckého Spartaku v Praze, právě se Spartakem Sokolovo, se hrát nebude a kontumační výsledek bude 3:0 pro Hradec.

Deset dní před ligovým startem to byla zpráva překvapivá a přiznejme si, že i docela příjemná.

Dva body „zdarma“

Ve středu 5. srpna se hrálo v Hradci první mezinárodní utkání roku 1959. Hosty domácího mužstva byli fotbalisté Trudu Luhansk, ještě předtím Hradečtí vyhráli v Děčíně a Trutnově. Proto také 7000 diváků bylo právem zvědavo, jak ukrajinský soupeř obstojí proti výborně hrajícímu domácímu Spartaku. Utkání bylo slavnostně zahájeno, sovětské hosty přivítal předseda oddílu Halviger, za hosty poděkoval trenér Smirnoj. Domácí Spartak nastoupil v nejsilnější možné sestavě. Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Tauchen, Pokorný, Kvaček (Macek), Černý a Malík. Obě mužstva zahájila velmi opatrně, ale již za několik minut bylo patrné, že sovětští fotbalisté budou svou rychlostí a tvrdostí vážným soupeřem domácích. Ti nedovedli nalézt účinný systém hry a celý první poločas hráli rozháraně a chaoticky. Skóre zápasu otevřel ve 28. minutě Rodin, který po rychlém útoku překonal Jindru. Domácí vyrovnali ve 33. minutě, když Malík po Tauchenově přihrávce vyrovnal. Výsledkem 1:1 skončil první poločas. Do toho druhého vystřídal Kvačka Macek a hra útočné řady se zlepšila. V 62. minutě vstřelil Černý vedoucí branku, za několik minut stačilo uklouznutí záložníka Bělkova, k míči se dostal Malík a nikým neohrožován dal třetí gól. Stejný hráč v 85. minutě završil konečný výsledek na 4:1 pro Spartak Hradec Králové.

V neděli 9. srpna odstartovala první fotbalová liga. V prvním kole měli Votroci hrát na Letné proti Spartě, ale ta měla do konce srpna zastavenou činnost kvůli manipulaci s výsledky, a tak Hradečtí „zadarmo“ vyhráli kontumačně 3:0. Proto si alespoň pozvali účastníka druhé fotbalové ligy Spartak Čelákovice, aby prověřili svou výkonnost. Příprava se vydařila a celé mužstvo podalo výborný výkon. Vynikla hra obranné řady v čele s Hledíkem a Pičmanem. Hosté nestačili útočným akcím domácích čelit a ve druhém poločase odpadli. Konečný výsledek 8:2, poločas 4:1. 2500 diváků vidělo dvě branky Pokorného a Malíka, jednu Michálka, Andrejska, Krejčího a Macka. Hradec byl na ligu dobře připraven.

Trenér Ferenc Szedlacsek (František Sedláček), 61 let, do Hradce přišel v lednu 1958, měl k dispozici tyto hráče: Jindřich Jindra, brankář, 23 let, přišel na podzim 1957 z Dukly Kostelec nad Orlicí. František Matys, brankář, 36 let, přišel v lednu 1952 z Košic. Obránci Miroslav Andrejsek, 31 let, v Hradci od října 1951 z LVA Hradec. Jiří Hledík, 30 let, přišel v lednu 1959 ze Spartaku Sokolovo. Zdeněk Pičman, 26 let, přestoupil v lednu 1956 z Dynama Praha. Rudolf Runštuk, 27 let, od srpna 1958 z Třebechovic. Záložníci Zdeněk Krejčí, 31 let, z LVA Hradec v roce 1952. Miroslav Michálek, 28 let, z Kovo Děčín v lednu 1952. Útočníci Jiří Černý, 27 let, přišel v srpnu 1958 z TJ Náchod. Milouš Kvaček, 26 let, přišel ze Spartaku Mladá Boleslav na jaře 1957. František Malík, 27 let, z PDA Plzeň v srpnu 1955. Zdeněk Macek, 33 let, v Hradci od podzimu 1952, přišel z Kovo Děčín. Ladislav Pokorný, 24 let, přišel na jaře 1958 z Aritmy Vokovice. Rudolf Tauchen, 19 let, přestoupil v srpnu 1958 z TJ Náchod. Ladislav Čermák, 19 let, nejnovější posila ze Smiřic.

Je třeba se ještě zmínit o tom, že Spartak Hradec Králové B poprvé v historii hradecké kopané postoupil do I. A třídy a hned v prvním utkání zvítězil nad Jiskrou Nový Bydžov 4:1. Přišlo 1500 diváků, velkou oporou mužstva byl brankář Matys, dvě branky dal Čermák, Kopečný a Čížek jednu. Stejnou soutěž hrály i Sokol Malšova Lhota a Rudá hvězda Hradec Králové, za kterou nastupovali Hemelík, Bořek a Reif. Vše nasvědčovalo tomu, že bude zajímavá.

Po dvou letech zase liga U Nemocnice

Po dvou letech se hradečtí diváci opět dočkali domácí ligové premiéry. Za krajně nepříznivých podmínek bylo soupeřem domácího Spartaku mužstvo Rudé hvězdy Brno.

V neděli 16. srpna 1959 po celý den vytrvale pršelo, ale opět se ukázala sportovní přízeň diváků z Hradce Králové a širokého okolí. Na devět tisíc jich přišlo přes veškerou nepohodu povzbudit Votroky. A byla to podpora nadmíru vítaná. Trenér Szedlacsek poslal na hřiště sestavu: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tauchen, Malík.

Hned v první minutě nastřelil Pokorný tyč, odraženého míče se zmocnil Malík, přihrál Kvačkovi a ten vstřelil první branku. Pak domácí nepochopitelně znervózněli a vyrovnávací gól visel po osmdesát minut ve vzduchu. To, že nepadl, bylo zásluhou obětavého výkonu obranných řad v čele s Jirkou Hledíkem a spolehlivým Jindrou v brance. O výsledku rozhodl závěr utkání. I když obě mužstva byla hodně vyčerpána, domácí posledních deset minut zvládli lépe. Devět minut před koncem dal Kvaček druhou branku a za tři minuty završil výhru Krejčí nádherným trestným kopem z 25 metrů. Byla ta zasloužená výhra, hráči podali obětavý a bojovný výkon. Československý Sport se rozplýval zejména nad gólem Zdeňka Krejčího, kterého přirovnával k někdejšímu obránci Bohemians Josefu Vedralovi. „Nový Vedral?“ ptal se v titulku. „Hradecký záložník Krejčí střílel proti brněnskému Plachetovi skvěle trestné kopy. Z posledního byla i pěkná branka. Mnohý divák si živě připomenul kanonýry Vedrala a Bradáče.“

Hráči Hradce se za přesvědčivou výhru dočkali zasloužené odměny. „Tým Brna byl jasným favoritem. My jsme byli ovšem hnáni fanoušky, kterých přišlo devět tisíc a nepřetržitém dešti jsme soupeře jasně přehráli,“ vzpomínal Zdeněk Pičman. „Den po utkání si nás nechal zavolat do své kanceláře tehdejší ředitel podniku ZVÚ pan Sedlák a nabídl nám kávu a zákusek. Celé utkání s námi rozebral. Pro nás to byla odměna a bylo to příjemnější než stát v montérkách od šesti hodin u ponku,“ usmíval se při rozhovoru před deseti lety.

Necelý týden po výhře nad Brnem, v pátek 21. srpna 1959, nejeli fotbalisté Spartaku do Prahy k zápasu s Dynamem (přejmenovaná Slavia) bez nadějí. Ve své mužstvo věřily i tisíce příznivců – co mělo v pátek aspoň dvě kola, jelo na fotbal. Invaze automobilů a motocyklů se valila z Hradce do Prahy. Bohužel Spartak své fanoušky zklamal. Sestava: Jindra (Matys) – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tauchen, Malík, podala v prvním poločase velmi slabý výkon, mimořádně špatný byl brankář Jindra, kterého ještě před pauzou střídal Matys. Byl to pro něho poslední prvoligový zápas v kariéře. Domácí vedli od 8. minuty, o dvanáct minut později Kvaček vyrovnal, ale po dvou slepených brankách ve 30. a 31. minutě vedli domácí o poločase 3:1. Po přestávce zahájili domácí mocným nástupem a v 58. minutě to bylo již 4:1. Vypadalo to na debakl, ale hráči Spartaku se oklepali, přidali na tempu a brankami Černého a Malíka snížili na 4:3. I když měli Hradečtí až do konce zápasu velkou převahu, nedovedli dát vyrovnávací branku. Ještě v poslední minutě mohl Černý vyrovnat, ale jeho hlavička skončila v boční síti. Za druhý poločas si Spartak Hradec zasloužil pochvalu. Nejlepšími hráči byli Krejčí, Malík a Tauchen. Přišla se podívat rekordní návštěva, 30 000 diváků.

Zajímavostí té doby bylo, že ač v sezóně a místo odpočinku, museli hráči Spartaku po zápase v pátek večer cestovat na Slovensko do Banské Bystrice, kde v sobotu 22. srpna odehráli první zápas o pohár SNP. Spartak Hradec prohrál s celkem Tatabányai Bányász SC 2:6, když vedl 2:0 brankami Černého a Pokorného, ale pak nevydržel se silami. Ve druhém zápase porazil Spartak Trnava Rudou hvězdu Banská Bystrica 5:3. A v neděli 23. srpna, v zápase o třetí místi, podlehl Hradec týmu Rudá hvězda Banská Bystrica 0:2. Remíza 1:1 s Trnavou stačila mužstvu Tatabányai k výhře v turnaji.

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějakou osobní vzpomínku nebo vyprávění otců či dědů na den, kdy Spartak Hradec Králové získal titul – 6. června 1960 proti Nitře – aby kontaktovali tiskového mluvčího Michala Petráka na michal.petrak@fchk.cz. Děkujeme!

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Lvíčata hrála v Malšovické aréně před rekordní návštěvou

Aktuální zprávy

Votroci se vrací do Malšovické arény, v neděli přivítají Karvinou

Mládež - reportáž

Dorost složil Admiru 3:0. Hattrickem se blýskl Binar

×
Dnes v 16:30 | B tým
TJ Sokol Živanice
FC Hradec Králové B