60 LET OD TITULU: Šťastná výhra v derby a první bod z Trnavy

29. 4. 2020   |   FC Hradec Králové
V seriálu, který mapuje mistrovskou sezonu 1959/1960, jsme se dostali na konec března. Spartak Hradec Králové porazil Dynamo Praha a všechny body přivezl také ze hřiště Červené hviezdy Bratislava. A na vítězné vlně pokračoval i ve chvíli, kdy se v lize blížila cílová rovinka...

Po návratu z Bratislavy se Votroci sotva vydýchali a ve středu 30. března je čekal přípravný zápas. K němu si pozvali Jiskru Úpice a tu porazili 3:0 (1:0). Hledíka v obraně nahradil Runštuk, ve druhém poločase hrál v záloze Macek a Malíka vystřídal Čermák. První branku dal bývalému hradeckému brankáři Františku Matysovi Michálek, skóre uzavřel dvěma dalšími Pokorný. Příjemnou podívanou sledovalo 1200 diváků.

Jiří Hledík mezitím nastoupil v Ostravě k poslední přípravě olympijského týmu na kvalifikaci proti tzv. kodaňské „alianci“, což byl výběr kodaňských klubů. Olympionici vyhráli 6:1, Hledíkovými spoluhráči v obraně byli Tichý a Bomba.

Zlatá Tomáškova trefa

Východočeské derby s Duklou Pardubice v neděli 3. dubna přilákalo na hradecké hřiště přes 15 tisíc diváků. Spartak nastoupil ve stejné sestavě jako v Bratislavě: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík. V průběhu zápasu vystřídal Michálka Macek.

Utkání nevalné úrovně by si zasloužilo nerozhodný výsledek. Domácí neprokázali, že jsou nejlepším celkem jara, nebylo znát ani to, že Dukla Pardubice naopak ještě ani bod nezískala. Již v páté minutě vyrazil Hledík hlavou prudkou bombu pardubického Šonky, o deset minut později Mravec přestřelil prázdnou branku. Rychlý křídelní útočník Dukly Kozman dvakrát zmařil vyloženou příležitost, když přes ležícího Jindru místo do sítě poslal míč nad břevno a potom zase těsně vedle tyče. Pardubická Dukla po celý zápas praktikovala osobní obsazování protihráčů a domácí nenalezli na tento způsob hry zbraň. Rychlý start na míč a přesné přihrávky hostů znamenaly pro Spartak nepříjemné situace, jen špatná střelba útočníků zachránila Jindrovu branku od pohromy.

Ve druhém poločase domácí přidali, získali několik rohových kopů, ale to bylo také všechno. Nedokázali udržet míč, neměli šanci rozvinout útok, protože Jarábek ve středu obrany Dukly úplně znemožnil Kvačka, získal většinu míčů a byl nejvýraznější postavou hostující jedenáctky. V 72. minutě začala na pravém křídle domácích nevinně vypadající akce, míč se dostal k Tomáškovi, který pěkně umístěnou střelou z hranice šestnáctky utkání rozhodl – 1:0.

Domácí Spartak zahrál jako celek velmi neurovnaně a nervózně. Jako obvykle byli nejlepšími hráči Jindra a Hledík, úplně zklamala záloha i útok. Hradec bodově dostihl Duklu Praha a poskočil na druhé místo v tabulce.

Ve středu 6. dubna nastoupil Jiří Hledík po více než dvou letech opět za reprezentaci. V Brně se hrála olympijská kvalifikace mezi mužstvy Československa a Maďarska. Přišlo přes 50 tisíc diváků, kteří viděli marnou snahu našeho mužstva proti silnému soupeři. Domácí podlehli 1:2 a byli z účasti na olympijských hrách v Římě vyřazeni.

Těžký zápas čekal Spartak Hradec v neděli 10. dubna v Trnavě. Bez zraněného brankáře Jindry se na hřišti objevila sestava: Paulus – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Runštuk (Michálek) – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík.

Bod z popela

Hradečtí dosud nezískali v Trnavě ani bod, ani tentokrát se jim po bezkrevném výkonu proti Pardubicím mnoho šancí nedávalo. Domácí byli na čtvrtém místě tabulky se ztrátou dvou bodů na Hradec, v minulém kole senzačně zvítězili na Tehelném poli nad Slovanem Bratislava 1:0. Představili se jako neobyčejně ukázněný celek, na kterém je jasně vidět práce trenéra Malatinského. I jim chyběla v bráně zraněná jednička Imrich Stacho, místo něj chytal Jozef Ondruška.

Brankář Milan Paulus se postavil do brány Votroků v mistrovském zápase vůbec poprvé, opora zadních řad Hledík hrál s angínou. Na těžkém a mokrém terénu si v prvním poločase domácí vynutili převahu. Hráli s větrem v zádech a ve 28. minutě zaznamenal Horváth vedoucí branku. Tlak domácích trval až do konce poločasu, Paulus se několikrát vyznamenal. I když druhou půli začali hradečtí velkým náporem, byla to opět Trnava, která v 50. minutě zaznamenala druhý gól. Zdálo se, že o výsledku je rozhodnuto, ale ani za tak nepříznivé situace situace Hradečtí nekapitulovali. Trenér Zástěra poslal na hřiště Michálka místo Runštuka, zlepšila se hra zálohy i vnitřního útočného tria. V 60. minutě dal kontaktní gól Pokorný. Ještě pět minut před koncem se domácí diváci těšili ze zisku dvou bodů, ale Kvačkova rána v 85. minutě přinesla Hradci cenný nerozhodný výsledek a udržení jarní neporazitelnosti. Nejlepším hráčem byl brankář Paulus, Hledík zachránil mnoho nebezpečných akcí, Pokorný, Kvaček a Tomášek zlepšeným výkonem ve druhém poločase rozhodli o remíze 2:2 a zisku bodu.

Hradec díky tomu udržel krok s vedoucí Duklou a vzdálil se od bratislavského Slovanu a Trnavy o dva body. Všichni cítili, že senzační první místo v tabulce je na dosah.

„Když uvážíme, že v neděli bude pražská Dukla bojovat těžké utkání v Bratislavě se Slovanem, pak by mohlo se vší pravděpodobností dojít k výměně na špici ligové tabulky. Liga by měla nového vedoucího v našem Spartaku. To vše je ovšem podmíněno porážkou, nebo eventuální remízou Dukly v Bratislavě, a především pak vítězstvím našeho mužstva nad dobrým a houževnatým celkem Tatranu Prešov. A protože je míč kulatý a takřka každé ligové kolo přináší nějaká překvapení, nemají naši hráči body v kapse,“ uvažoval Únorovec.

Ve středu 13. dubna si Spartak Hradec Králové pozval k přátelskému utkání divizní Jiskru Holice. Jindrovo zranění se nelepšilo, tak chytal opět Paulus a bylo jasné, že se v brance objeví i v následujícím ligovém zápase. Poločas skončil remízou 0:0, útok Spartaku nepřesně střílel a velkou překážkou pro něj byla dobrá obranná hra Holic v čele s brankářem Koubkem. Na začátku druhého poločasu dokonce získali hosté překvapivé vedení, ale potom již stříleli jen domácí: Pokorný, Černý, Tomášek a Hledík z penalty.

Útok na první místo mohl začít…

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějakou osobní vzpomínku nebo vyprávění otců či dědů na den, kdy Spartak Hradec Králové získal titul – 6. června 1960 proti Nitře – aby kontaktovali tiskového mluvčího Michala Petráka na michal.petrak@fchk.cz. Děkujeme!

PŘEDCHOZÍ TEXTY:

1. DÍL

2. DÍL

3. DÍL

4. DÍL

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Poslední zápas základní části! Votroci přivítají Slavii

Aktuální zprávy

Moderní kamerový systém dohlíží na bezpečnost v Malšovické aréně

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků