60 LET OD TITULU: V hlavní roli brankáři

23. 4. 2020   |   FC Hradec Králové
Tento díl ohlédnutí za mistrovskou sezonou 1959/1960 začíná v Rumunsku, kde Votroci sehráli přátelský zápas proti tamní reprezentaci. Porážka je nenahlodala, po návratu zaznamenali dvě vítězství – proti Dynamu Praha (Slavia) uspěli doma, těsně porazili i úřadujícího mistra Červenou hviezdu v Bratislavě. Hlavní roli v těchto dvou zápasech hráli brankáři.

V úterý 15. března odletěla výprava Spartaku Hradec Králové do Bukurešti, kde se hráči Spartaku následující den utkali s národním mužstvem Rumunska. Narazili na soupeře tvrdého, rychlého a technicky vyspělého. Na stadiónu Republican nastoupili v ligové sestavě, zraněného Pokorného v průběhu hry vystřídal Čermák a za Tomáška nastoupil do druhé půle Macek. Zápas byl rozhodnutý již v prvním poločase, který domácí vyhráli 2:0 a stejný výsledek byl i na konci utkání.

Přece jen překonaný Dolejš

Deset tisíc diváků se přišlo v neděli 20. března podívat na utkání s pražským Dynamem (Slavia). Domácí se představili v sestavě: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík (Čermák).

Na blátivém hřišti se podařilo vydřít dva body za výhru 1:0 (0:0) a v tabulce se posunout už na třetí místo pouhý bod za Duklou a Slovanem.

Již od prvních minut nenechali domácí nikoho na pochybách, kdo je lepším mužstvem. Útok za útokem se valil na bránu Dynama, kde však Dolejší zachytal ve své životní formě a zabránil nejméně čtyřem gólům. Ve 13. minutě chytil prudkou střelu Malíka, o tři minuty později Tomášek nastřelil tyč, odražený míč poslal Černý na druhou stranu brány – Dolejší znovu stačil vyrazit.

Po přestávce se převaha domácích vystupňovala, za celý poločas se útočníci Dynama dostali jen pětkrát na polovinu Hradce Králové. Dolejší postupně kryl rány Tomáška, Pokorného Černého a Krejčího. Teprve v 76. minutě se k míči dostal Černý, přesně přihrál na volného Kvačka a ten ostrou střelou k tyči slávistického brankáře poprvé překonal. Do konce utkání domácí pokračovali v náporu, ale na výsledku se již nic nezměnilo. Nejlepším hráčem na hřišti byl brankář Dolejší, který pochytal sedmnáct těžkých ran, sedmkrát stříleli hradečtí vedle, dvakrát nad. Také na rohy měli domácí převahu v poměru 12:0.

Československý sport: „Domácí mužstvo zasluhuje opravdu pochvalu. Je jedním z mála ligových celků, který dovede bojovat naplno po celých devadesát minut. Má výbornou fyzickou formu, vždyť ve středu hráli Hradečtí těžký zápas s Rumunskem, a pak absolvovali únavnou cestu vlakem. Nemají viditelných slabin. Zadní řady těží ze spolehlivé hry Hledíka. V neděli ještě stačil často nebezpečně zaútočit a vystřelit. V záloze podal výborný výkon ofenzivní Krejčí, zakladatel většiny útočných akcí, a v útoku je lepší pravá strana, kde zejména důrazný Pokorný vykonal mnoho práce. Kvaček je dobrý v poli, před brankou mu chybí více důrazu, ale má „čich na branku“. Malíkovi se v poslední době nedaří, je příliš zbrklý a zbytečně si vypomáhá nečistými zákroky.“

Fantastický Jindra

Sedmnácté kolo první fotbalové ligy poslalo Spartak Hradec Králové do Bratislavy k těžkému střetnutí s Červenou hviezdou Bratislava. V neděli 27. března přivedl rozhodčí Vrbovec na hřiště týmy v tomto složení:

ČH Bratislava: Hlavatý – Hložek, Tichý, Weiss – Buberník, Ferjančík – Gajdoš, Scherer, Obert, Kačáni, Dolinský.

Hradec: Jindra – Andrejsek, Hledík, Pičman – Krejčí, Michálek – Černý, Pokorný, Kvaček, Tomášek, Malík.

Už dlouho neviděli domácí příznivci, kterých se sešlo přes deset tisíc, u svých hráčů takovou snahu vyhrát. Všichni se plně vložili do hry, bojovali, útočili. Téměř každý souboj o míč byl sprintem a kladl velké nároky na fyzické zatížení hráčů. Diváci viděli kvalitní souboj dvou předních ligových mužstev.

Hned po zahájení hry získali domácí převahu, od prvních minut útočili a vnesli do řad Spartaku nervozitu. Gajdoš, Scherer, Obert nebo Dolinský se dostávali do střeleckých pozic před Jindrovou brankou, ale byla to obrana v čele s Hledíkem, která odvracela útočné akce domácích. Poslední instancí byl brankář Jindra – ten podal vynikající výkon. Ve 14. minutě směřoval míč do hradecké brány, ale Michálek ho stačil vykopnout. Několik minut poté byl ošetřován Hledík. V 57. minutě se podařilo Pokornému vstřelit ze závaru před bránou vedoucí gól Hradce. Za dvě minuty měl obrovskou šanci na zvýšení náskoku hostů Kvaček, ale nepodařilo se mu přehodit Hlavatého.

Obrovská převaha domácích nakonec vyzněla naprázdno, Votroci se radovali z těsné výhry. Poměr rohových kopů byl neuvěřitelný – 20:2 pro domácí. Počet střel znamenal také rekord, neboť Jindra zasáhl častěji, než jaký byl počet rohů. Co nepochytal sám, zastavila těla spoluhráčů. Hledík i Pičman vyrazili míč z prázdné branky. Hledík dokázal, že jeho nominace do olympijského mužstva je oprávněná, jeho forma je vynikající.

Vítězství Hradce bylo dalším důkazem, že tým kolem Hledíka je konsolidovaný s jistými zadními řadami. V tabulce na třetím místě ztrácel Spartak na vedoucí Duklu a druhý Slovan jediný bod.

Prosíme všechny fanoušky, kteří by měli nějakou osobní vzpomínku nebo vyprávění otců či dědů na den, kdy Spartak Hradec Králové získal titul – 6. června 1960 proti Nitře – aby kontaktovali tiskového mluvčího Michala Petráka na michal.petrak@fchk.cz. Děkujeme!

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Na duel se Slavií zbývají poslední lístky

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Rozhovory

Kodeš? Válečník! Aby ho odnesli, muselo by to být vážné, uznává Ladislav Krejčí