​Dva hattricky po sobě? Votroci už zažili i dva v jednom zápase!

2. 5. 2018   |   Michal
Bum, bum, bum! Hattrick, velký moment pro každého střelce. Hradečtí si v uplynulých dnech tuhle slávu užili hned ve dvou zápasech po sobě – proti Olympii se minulé úterý třikrát prosadil Jan Pázler, brankáře Frýdku-Místku zase třemi trefami pokořil Marek Krátký. Pro pravého záložníka to dokonce byl první hattrick profesionální kariéry.

Takhle „slepit“ trojnásobný zápis do dvou zápasů po sobě je velká vzácnost, historie hradeckého fotbalu ale pamatuje dokonce i dva hattricky v jednom utkání: v listopadu 1984 porazili Votroci ve 13. kole I. Národní fotbalové ligy (druhá nejvyšší soutěž) Spartak Ústí nad Labem vysoko 10:2 a třikrát se prosadili Pavel Černý a Jindřich Doubek. „Jako hra kočky s myší,“ křičel tehdy titulek regionálního deníku Pochodeň.

Zajímavých hattricků ale najdeme v historii klubu mnohem víc – vždyť jeden padl hned v úplně prvním utkání Spartaku Hradec Králové v nejvyšší soutěži. V březnu 1956 (liga se tehdy hrála systémem jaro-podzim) porazil domácí nováček U Nemocnice úřadujícího mistra Slovan Bratislava 3:0 a všechny trefy proti reprezentačnímu gólmanovi Viliamu Schrojfovi zaznamenal Zdeněk Macek.

O čtyři roky později, v červnu 1960, zase hattrick Milouše Kvačka v duelu se Slovanem Nitra zpečetil pro Hradec zisk mistrovského titulu. Votroci jsou dodnes jediným týmem, který získal ligový primát hned po postupu – a také k němu kanonýr Kvaček výrazně přispěl. Na jaře 1959 se ve druhé lize trefil třikrát proti Dukle Tábor a Dynamu Kutná Hora.

Za připomenutí jistě stojí i střelecká řádění Miroslava Merkla a Václava Skořepy v derby s Pardubicemi. První nastřílel rivalům čtyři góly v září 1976, a značnou měrou se tak podílel na vysoké výhře 7:0, druhý byl zase jediným střelcem při domácím triumfu 3:0 v postupové druholigové sezoně 1979/1980.

Dva hradečtí autoři hattricku se najdou i v evropských pohárech. V Rappanově poháru 1961/1962 se Zdeněk Zikán podílel třemi góly ve Vídni na divokém vítězství Hradeckých 5:4 nad Wiener Sportklub, i leckterý současný fanoušek vyloví z živé paměti kanonády Petra Samce při tažení Pohárem vítězů pohárů v sezoně 1995/1996: vlasatý šutér se trefil třikrát ve Vaduzu (výhra 5:0 nad tamním FC), čtyřmi góly přispěl k vysokému vítězství 9:1 v odvetě v Malšovicích, a aby se neřeklo, přidal ještě dva přesné zásahy v dalším kole proti FC Kodaň.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Votroci vkročí do klíčové fáze sezóny! V neděli hostí Karvinou

Aktuální zprávy

Lvíčata hrála v Malšovické aréně před rekordní návštěvou

Mládež - reportáž

Dorost složil Admiru 3:0. Hattrickem se blýskl Binar

×
Dnes v 16:30 | B tým
TJ Sokol Živanice
FC Hradec Králové B