​Derby v Pardubicích. ODLOŽENO!

1. 3. 2018   |   Redakce
Jak asi mnohý fotbalový fanoušek již týden tušil, dnes se stalo skutečností. Ligová fotbalová asociace plošně odložila, kromě zápasu na Žižkově, úvodní jarní kolo Fortuna národní ligy. Na vině jsou arktické mrazy, které do České republiky dorazily zhruba před týdnem a přetrvávají dodnes. 45. derby FK Pardubice – FC Hradec Králové bude sehráno až v náhradním termínu.

Nejvyšší fotbalová soutěž má za sebou kompletní úvodní dvě kola bez odloženého zápasu. Účastníci HET ligy mají totiž na svých hřištích za povinnost vyhřívat zelený pažit. Fortuna národní liga, tedy i náš klub, tuto povinnost nemá. „Hlavně jde o náklady. Ty jsou v podobném extrémním počasí vysoké. Jenže ani vyhřívání v těchto teplotách nezaručí komfort hrací plochy,“ říká muž nanejvýš povolaný, šéf správy sportovišť FC Hradec Králové Milan Ptáček. Jeho řeč tak směřuje k odložení pohárového utkání v Mladé Boleslavi, kde vyhřívání mají, ale při těchto teplotách také nedosahuje potřebné účinnosti.

Počasí těchto dní je totiž skutečný extrém. A je to škoda! Celou zimu bylo počasí přijatelné a hráči FC Hradec Králové již v minulém týdnu vyběhli na hřiště s přírodní trávou. K dispozici měli tréninkové plochy v Orlické kotlině, na Háječku a Dukle. Správa sportovišť připravila hřiště na Bavlně k přípravnému utkání s Převýšovem. To však zrušila chřipková epidemie soupeře. „Za uplynulý týden tráva komplet promrzla a dnes by po ní hráči běhali jako po betonu. Holomrazy jsou pro trávu to nejhorší. Trávník je suchý, zmrzlý, na první pohled spálený,“ popisuje stav hrací plochy těchto dní Milan Ptáček a k odložení ještě dodává: „Že se úvodní jarní kolo komplet přesunulo na další termín, vnímám jako dobré rozhodnutí. A to nejenom kvůli stavu hracích ploch, ale také hlavně kvůli divákům. Kdo by v těchto teplotách na fotbal přišel! Vždyť to hrajeme pro diváky a ne pro tučňáky!“

Ty největší mrazy by měly o víkendu polevit a další kolo, ve kterém Votroci hostí v pátek 9. března Dynamo České Budějovice, by již v ohrožení být nemělo. Je to tak? „Každý den sleduji různé servery s počasím. Předpověď je každé dva dny jiná. My pro sehrání uděláme maximum a bude záležet na rozhodčím, jak o stavu hrací plochy rozhodne. Mohou nám v průběhu následujícího týdne pomoci plusové hodnoty, pomůže nám určitě sluníčko a snad i déšť. Voda však nesmí přes noc zamrznout a vytvořit ledové plotny. To by pak byl průšvih,“ uzavírá pohled na extrémní podmínky, které ovlivňují úvod jara Fortuna národní ligy Milan Ptáček.

Derby FK Pardubice – FC Hradec Králové bude po dnešním rozhodnutí sehráno v náhradním termínu, který určí svaz. S největší pravděpodobností se bude jednat o reprezentační pauzu (24. – 25. 3. 2018), nebo některou následující středu. Vstupenky, které se prodali v předprodeji, zůstávají v platnosti i nadále. V případě, že fanoušek nebude moci odložený zápas navštívit, bude mu pořadatelem vstupné vráceno. 

Je již znám termín čtvrtfinále poháru MOL CUP. Utkání FC Hradec Králové - FC Fastav Zlín se odehraje ve středu 14. března 2018 od 17.00 hodin na Malšovickém stadionu v Hradci Králové.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Poslední zápas základní části! Votroci přivítají Slavii

Aktuální zprávy

Moderní kamerový systém dohlíží na bezpečnost v Malšovické aréně

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků

×
Dnes v 10:30 | B-tým
SK Sparta Kolín
FC Hradec Králové B