Zdenko Frťala: Dřív jsme klíčové momenty nezvládali

3. 5. 2021   |   FC Hradec Králové
Osm výher v řadě, osm bodů náskok na čele tabulky. Není divu, že Votroci jedou k utkání 22. kola do Prostějova v dobrém rozpoložení. Vždyť i v posledním zápase s Blanskem si dokázali, že mají dovednost velkých týmů – zvládnou i duel, ve kterém se jim herně nedaří. „Někdy je vítězství na úkor krásy, to jsme v minulých letech nezvládali,“ říká hradecký kouč Zdenko Frťala.

V pátek proti Blansku navlékli Votroci na šňůru osmý vítězný korálek, o víkendu si zápas analyzovali. Nebyl z nejpohlednějších, ovšem velké týmy umějí vyhrávat i v utkáních, v nichž se jim nedaří podle představ. „Vítězství je jednoznačně cenné, ale z naší hry jsme nemohli mít dobrý pocit. Mohlo na nás dolehnout několik faktorů – úspěšná série, postavení v tabulce, to, že se blíží závěr soutěže, hráčům po dlouhé době přišli třeba rodinní příslušníci... Znovu jsme ale zvládli klíčový moment utkání, proměnili jsme penaltu,“ ohlíží se za páteční výhrou Zdenko Frťala. „Vnímáme, že náš výkon nebyl dobrý, víme, že tak se prezentovat nechceme. Klukům jsem ale říkal, že na to mají právo – jeden herní výpadek nás neoslabí. Na druhou stranu, soupeř neměl ani jednu gólovou šanci, což svědčí o tom, že naše obranná fáze byla dobrá. Někdy je vítězství na úkor krásy, to jsme v minulých letech nezvládali,“ hledá pozitiva.

Adam Vlkanova opustil hřiště se šrámem, který utrpěl při penaltovém zákroku, jeho start v Prostějově je nejistý. Na sto procent bude chybět Michal Leibl, který dostal osmou žlutou kartu. „Věříme, že Vlčák se dá do pořádku a bude moct nastoupit. Každopádně to ale nebudeme rvát přes nějaké riziko. Pokud jde o Michala, jsme rádi, že ukazuje potenciál, se kterým sem přicházel, a stal se klíčovým mužem naší obrany. Je odměněný za svůj přístup. Věřím, že si s jeho absencí poradíme,“ shrnuje možné zásahy do zápasové nominace Frťala.

V Prostějově nečeká Votroky nic snadného – místní 1. SK je v tabulce na třetí pozici, navíc Hradečtí s tímto soupeřem třikrát v řadě prohráli. „Smekám před tím, jak dal trenér Šustr Prostějov s mladými hráči dohromady,“ uznává kvality soupeře hradecký kouč. „Drží vysoko nastavenou laťku – i když jim nějaké zápasy nevyšly, nepamatuju si takový, ve kterém by byli slabší. Hrají náročný, běhavý fotbal s talentovanými hráči z Brna a Olomouce. Trenér potvrzuje, že práce, kterou odvedl v Brně, možná nebyla tolik doceněná,“ říká na kolegovu adresu.

Utkání proti 1. SK Prostějov začíná v úterý 4. května v 17:00 a přímým přenosem ho bude na svém webu vysílat sázková kancelář FORTUNA.

1. SK Prostějov

V tabulce: 3. | 11-6-4 | 35:27 | 39 bodů

Nejlepší střelec: Jakub Kopřiva – 8

Poslední zápas:

FK Ústí n/L – 1. SK Prostějov 1:2

Branky: 50. Prošek – 19. Zlatohlávek, 34. Kopřiva.

Prostějov: Mucha – Machynek (80. Šmehyl), Schuster, Bala, Sečkář (69. Zapletal) – Koudelka (90+1. Spáčil), Omale, Kopřiva, Jurásek – Píchal, Zlatohlávek (80. Matoušek).

Poslední vzájemný zápas:

28. 11. 2020 – Malšovický stadion – FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

FC Hradec Králové – 1. SK Prostějov 0:1 (0:1)

Branka: 27. Kopřiva z PK. Rozhodčí: Pechanec – Vlček, Váňa. ŽK: 90. Samko – 20. Sečkář, 44. Omale, 45+7. Mucha, 58. Stříž, 90+2. Šmehyl. ČK: 71. Omale.

FCHK: Ottmar – Mejdr, Donát, Král, Urma (75. Samko) – Soukeník (55. Kateřiňák), Kodeš – Záviška (55. Novotný), Dvořák, Vlkanova – Prekop (55. Vašulín).

Prostějov: Mucha – Šmehyl, Bala, Bialek (9. Sus), Sečkář (46. Stříž) – Kopřiva, Omale, Zapletal (46. Spáčil) – Matoušek, Zikl (75. Rolinc), Jurásek (85. Píchal).

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Rozhovory

Kodeš? Válečník! Aby ho odnesli, muselo by to být vážné, uznává Ladislav Krejčí

Rozhovory

Dobrá forma? Snažím se to brát s pokorou, směje se Štěpán Harazim