Senzace v Turecku! Hradec zdolal Šachtar 2:0

3. 2. 2024   |   Vojtěch Vrba
V generálce na jarní část letošního ročníku FORTUNA:LIGY vyzvali Votroci ukrajinský Šachtar. Doněcký velkoklub vstupoval do utkání jako favorit. Tuto statistiku ale ve 22. minutě smazal Šašinka, který se prosadil i podruhé. Ukrajinský celek se na branku nezmohl, a to ani po několika skvělých šancích v průběhu utkání. Svěřenci trenéra Kotala tak odešli z atraktivní generálky vítězně – 2:0.
sobota 3. 2. 2024, 11:00

FK Šachtar Doněck

FC Hradec Králové

0:2
0:1

Branky: 23., 66. Šašinka.

FK Šachtar Doněck:

Riznyk – Bondar, Kryskiv, Sudakov, Zubkov, Sikan, Azarovi, Bondarenko, Matvijenko, Konoplja, Kevin.

FC Hradec Králové:

Zadražil (46. Knobloch) – Čihák, Pilař (46. Krejčí), Čmelík (65. Pudhorocký), Vašulín (71. Hais), Leibl (77. Spáčil), Harazim, Kodeš, Horák, Šašinka (71. Dancák), Kučera (91. Kaštánek).



Reportáž

Votroci šli do vedení

Lepší vstup do utkání měl Šachtar. Sudakov si chytře naběhl za hradeckou obranu a dostal přesný pas od jednoho ze spoluhráčů. Jeho pokus ovšem postrádal patřičnou přesnost a skončil tak mimo východočeskou svatyni. I přes snahu celku z Donbasu se Votroci dostali k několika protiútokům, z čehož vytěžili rohový kop ve 13. minutě. Centr se dostal až před malé vápno, kde ho ale odklidil obránce Konoplja. Následný Čmelíkův projektil z první zblokoval dobíhající Brazilec Kevin.

Votroci postupně zlepšovali svůj výkon, což se jim vyplatilo na počátku 22. minuty. K centru zleva se dostal ve vápně Ondřej Šašinka, který balón poslal za záda Riznyka střelou z voleje. Ihned po inkasované brance se Krtci opět chopili míče a snažili se co nejrychleji srovnat skóre. Jejich rozehrávka ale postrádala nápad a jediné, na co se domácí zmohli, byly dva ofsajdy a několik centrů, které ale Zadražil bez problému zlikvidoval.

Šachtar si dále budoval šance, fotbalisté z města pod Bílou věží ale dokonale zamkli svou branku a vzdorovali ofenzivní snaze ukrajinského velkoklubu, která byla doprovázena řadou nepřesností. Ve 43. minutě se do slibné šance dostal opět hradecký Šašinka, který si naběhl z pravé strany. Právě útočník s číslem dvacet sedm se pokusil střílenou přihrávkou najít ve vápně některého ze spoluhráčů, dobíhající Vašulín byl ale na zakončení krátký a balón tak skončil pouze v náruči Riznyka.

Hradec uštědřil Šachtaru druhý zásah 

Celek z Donbasu se pokusil nově příchozího Knoblocha ohrozit již ve 48. minutě. Centr po na krátko rozehraném rohovém kopu ale nenašel nikoho v oranžovém dresu a gólman Východočechů tak zasahovat nemusel. Ve 49. minutě se v obrovské šanci ocitl Vašulín, který dostal přesný centr od Horáka na hranici vápna. Jeho pokus pod horní tyč ale famózním zákrokem zastavil Riznyk. Domácí odpověděli v 53. minutě, kdy se dostali do gólové šance. Nebezpečný únik a střelu Sikana ale na poslední chvíli tečoval jeden z obránců Votroků a míč tak skončil nad brankou.

Šachtar si následně připravil hned dvě zajímavé šance. Nejprve se na malém vápně hned dvakrát pokoušel prostřelit dobře clonícího Čiháka Sudakov, za několik okamžiků následovala dělovka Kevina. Rána z pětadvaceti metrů od branky přiměla gólmana Votroků ke skvělému zákroku, kterým vyrazil balón mimo tři tyče. V 66. minutě ale šokoval domácí lavičku opět Ondřej Šašinka, kterému se střelou zpoza vápna povedlo zaskočit nepřipraveného Ryznika a míč tak zaplul k pravé tyči jeho svatyně.

Posledních dvacet minut duelu nabídlo atraktivní podívanou na obou stranách. V 74. minutě se pokusil přízemním centrem do vápna ohrozit hradeckou branku Sudakov. Balón ale pouze proskákal pokutovým územím a skončil mimo Knoblochovu branku. O chvíli později se po Horákově centru pokusil prosadit hlavičkou Hais. Zakončení se mu ovšem nepovedlo podle jeho představ a tři tyče minul zhruba o tři metry. Krtci se snažili o korekci až do samotného konce, skvělá defenziva Východočechů však byla bezchybná a ukrajinský celek se tak prosadit nedokázal. Hradečtí tak ukončili přípravu fantastickou výhrou evropských rozměrů, Šachtar Doněck přemohli 2:0!

Ohlasy

Hodnocení Václava Kotala

Fotogalerie

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Informace pro fanoušky k nedělnímu utkání se Slavií

Preview

Poslední zápas základní části! Votroci přivítají Slavii

Reportáž

Rezerva padla v Kolíně 0:2. Domácí rozhodli ve druhé půli

×
Odehráno v 10:30 | B-tým
SK Sparta Kolín
FC Hradec Králové B