Turecká výprava začala úspěchem. O výhře rozhodli střídající hráči

27. 1. 2024   |   Matěj Hašek
První přípravné utkání na tureckém pobřeží si Hradečtí dohodli s ukrajinským celkem Oboloň-Brovar Kyjev. Úvodní poločas mnoho šancí nepřinesl, do hry se dostával spíše hlavní sudí a jeho píšťalka, pomocí níž krotil oba týmy. Po výměně stran dal zápasu náboj Šašinka, který vymetl pavučiny v levném dolním rohu. Na soupeři byla znát snaha o vyrovnání, tu však definitivně utnul Koubek. Další příležitosti už Hradečtí nevyužili, utkání tedy skončilo 2:0.
sobota 27. 1. 2024, 14:30

FC Hradec Králové

FK Oboloň-Brovar Kyjev

2:0
0:0

Branky: 50. Šašinka (Čmelík), 74. Koubek.

Žluté karty: 70. Čmelík – 78. Moroz.

FC Hradec Králové:

Zadražil – Čihák (83. Čech), Pilař (63. Koubek), Čmelík (83. Pudhorocký), Vašulín (63. Hais), Juliš (46. Šašinka), Leibl (83. Rada), Harazim (83. Klíma), Kodeš (46. Kaštánek), Horák (63. Krejčí), Kučera (83. Dancák)

FK Oboloň-Brovar Kyjev:

Fedorivskyj – Prokopenko, Karas, Vovkun, Nahijev, Suchanov, Moroz, Černěnko, Medynskyj, Slobodan, Krasnopir.



Reportáž

Bojovný poločas bez větších šancí

První minuty naznačily, že by se utkání mohlo odehrávat v solidním tempu. Oba celky se snažily o rychlý průnik soupeřovou obranou. Lépe se to ale vedlo Hradci, a tak se mohl ke střeleckému pokusu dostat Vašulín, jeho projektil mířil kousek vedle levé tyče. Následně se zápas hodně kouskoval kvůli četným faulům Východočechů, rozhodčí se namotivovaným Votrokům snažil domluvit.

Brankář Zadražil musel výrazněji zpozornit v 17. minutě, s nebezpečným nákopem za obranu si ovšem bez problémů poradil a zanedlouho si vyskočil i na centr z přímého kopu. V zajímavé situaci se na druhé straně objevil Juliš, když už očima hledal volné místo v bráně, obránce ho ale rychle dostoupil a ke střele zpoza vápna nepustil. Po 25 minutách se znovu ukázal hradecký gólman, pokus z úhlu za svá záda nepustil.

Východočeští fotbalisté se snažili rychlou kombinační hrou propracovat do nějaké větší šance, proti skvěle dostupujícím obráncům Kyjevských to nicméně nebyl jednoduchý úkol. Ke konci poločasu se utkání zvrhlo spíše v boj o střed hřiště, což navíc bylo doprovázeno nepřesnostmi obou týmů. Nutno říct, že Oboloň se s ničím nemazal a územní převahu získával především dlouhými nákopy, zato Královéhradečtí se občas snažili o postupnou výstavbu, ani to ale k ničemu nevedlo. Do šaten se odcházelo za stavu 0:0.

Na přesnou jedovku Šašinky navázal Koubek

Po přestávce hráli Hradečtí s ostře zapadajícím sluncem v zádech. Této výhody se mohli pokusit využít vystřídavší Kaštánek a Šašinka. A přesně to se stalo. V 50. minutě našel Lukáš Čmelík krásnou přihrávkou právě Ondřeje Šašinku, ten si ve vápně levou nohou nejdříve balón zpracoval a pravačkou ho nekompromisně poslal k levé tyči.

Pivovarníci, jak se celku ze severu Kyjeva přezdívá, toužili po odpovědi. Projevilo se to hned v 54. minutě, Suchanov ale z krkolomné pozice přesně nezakončil. O pár minut později se na pravé straně znovu uvolnil sebevědomý Lukáš Čmelík, tentokrát jeho přihrávka do vápna ke spoluhráči nedocestovala. Hra se po vstřeleném gólu nadále přelévala z jedné strany na druhou, čehož chtěla využít ukrajinská skvadra, Černěnkova hlavička naštěstí mířila mimo tři tyče.

Na druhé straně mohl další branku zapsat už jednou skórující Šašinka, jeho přízemní střelu kyjevský gólman kontroloval pouze pohledem. V 71. minutě se hradečtí fotbalisté vrhli do protiútoku čtyři na dva, který zakončoval Matěj Koubek, jeho pokus na poslední chvíli zastavil jeden z obránců. O tři minuty později si už ukrajinská defenzíva se stejným hráčem neporadila. Matěj Koubek se prorval k míči a zajistil Východočechům dvougólový náskok. Znovu mohl Koubek udeřit v 77. minutě, to by si ale nemohl kulatý nesmysl v rozhodující moment nešťastně ukopnout. Více se toho již nestalo, Votroci tak na úvod soustředění v Turecku zapisují výhru 2:0.

Ohlasy

Hodnocení Václava Kotala

Fotogalerie

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Informace pro fanoušky k nedělnímu utkání se Slavií

Preview

Poslední zápas základní části! Votroci přivítají Slavii

Reportáž

Rezerva padla v Kolíně 0:2. Domácí rozhodli ve druhé půli

×
Odehráno v 10:30 | B-tým
SK Sparta Kolín
FC Hradec Králové B