Votroci těsně prohráli s Plzní

6. 2. 2022   |   FC Hradec Králové
V prvním mistrovském zápase roku 2022 zapisuje Hradec porážku. Zápas dvou rozdílných poločasů končí hubeným vítězstvím favorita. Zejména ve druhém poločase byl k vidění vyrovnaný zápas, ale zkušená obrana Plzně Votroky do větších brankových příležitostí nepouštěla. Rozhodující tak bylo úspěšné zakončení hlavou Chorého po standardní situaci z 28. minuty.
20. kolo, neděle 6. 2. 2022, 18:00

FC Viktoria Plzeň

FC Hradec Králové

1:0
1:0

Branka: 28. Chorý. Rozhodčí: Machálek – Caletka, Vodrážka. ŽK: 68. Kučera. 1000 diváků.

FC Viktoria Plzeň:

Staněk – Havel, Pernica, Hejda, Sýkora – Bucha (88. Kaša), Kalvach – Kopic, Čermák (78. Káčer), Mosquera – Chorý (72. Potočný).

FC Hradec Králové:

Fendrich – Klíma, Král, Čech (80. Rybička) – Mejdr, Soukeník, Kučera (75. Rada), Novotný – Prekop, Kubala, Vlkanova.



Reportáž

Votroky čekal v prvním kole jarní části FORTUNA:LIGY za vytrvalého deště a silného větru soupeř z Plzně. Na Viktorii Plzeň měli Hradečtí z podzimu dobré vzpomínky – v domácím zápase si totiž proti ní připsali své první vítězství v ligovém ročníku.

Hradec začal zápas proti celku, který by se v případě vítězství dostal na čelo tabulky, velmi aktivně. Ve třetí minutě viděl špílmachr Vlkanova u pravé autové čáry volného Mejdra, přihrál mu a Mejdr z první hledal centrem na malý čtverec volného Prekopa s Novotným. Prvně jmenovaný útočník se propracoval k hlavičce, ale bohužel pro Hradec minula Prekopova střela Staňkovu bránu.

I nadále byli Votroci hodně vidět. Zejména útoky po pravé straně vypadaly slibně. Koubkovi svěřenci si vypracovali i několik standardních situací v blízkosti plzeňského brankového prostoru, jako když v 10. minutě po rohu zakončoval Jakub Kučera střelou z hranice vápna nad břevno.

Ve 14. minutě nebyla domácí Viktoria daleko od vstřelení první branky zápasu. Mosquera vyslal z levé strany přetažený centr na nehlídaného Havla, který si zblízka vylámal zuby na Fendrichovi. Hned po něm dorážel Havlovu střelu Čermák, ale Fendrich fantasticky vytáhl i jeho střelu. Černobílí si však ještě nemohli oddechnout – po signálem zahraném rohovém kopu trefil Pernica chytrou střelou břevno z vnější strany.

Velká šance nedávného mistra jako by pro Votroky byla výstrahou – v dalších minutách se soustředili především na důslednou defenzivu a do útoku vyráželi jen sporadicky. Další vážné ohrožení hradecké branky nastalo v 25. minutě. K míči se po menší skrumáži po rohovém kopu dostal Mosquera a prudkou střelou trefil před brankovou čarou stojícího Jakuba Klímu, od kterého se míč odrazil z pohledu Hradce do bezpečí.

Další standardní situace domácích však už skončila gólem. Přímý kop z dálky zhruba 25 metrů od brankové čáry rozehrál Sýkora centrem do náběhu přesně na hlavu Chorého. Dvoumetrový útočník se pověsil do vzduchu a zakončením hlavou do rohu brány vstřelil gól na 1:0. Brzy nato sice Chorý vsítil míč do hradecké brány i podruhé. Hlavní arbitr však branku po kontrole u videa jeho branku správně neuznal, protože se střelec první branky dostal k míči díky nedovoleného stření do bránícího Čecha.

Hradec neuznaný gól podpořil do dalších útočných aktivit. To však na půdě silného soupeře představovalo větší riziko směrem dozadu. Kopic po brejku pálil v 38. minutě z hranice pokutového území, rána reprezentačního záložníka však šla o pár centimetrů nad Fendrichovu horní tyč.

V druhém poločase byla vidět vyrovnaná partie a znovu se také Votroci začali dostávat do nadějných příležitostí. V 54. minutě hlavičkoval po rohovém kopu směrem za sebe František Čech, ale ani jemu se nepovedlo poprvé usměrnit míč do brány Zápodočechů. Když už se Kubalovi o tři minuty později povedlo zamířit na plzeňskou bránu, tak mu byla jeho střela zblokována obráncem mimo. Stejný hráč si pak za obranou a v těsné blízkosti Staňka našel Vlkanovův centrem zahraný přímý kop, ale ani v tomto případě jeho volej neohrozil domácího brankáře.

Východočeši pak pomalu ale jistě začali přebírat otěže zápasu, odhodlaní zvrátit pro ně nepříznivý průběh zápasu. Před bránu Viktorie létaly centry ze všech stran, ale do vytvoření gólové příležitosti tomu vždy něco chybělo.

Miroslav Koubek posílil ofenzivu do závěrečných minut  střídáními. Na hřišti se objevil autor vítězného gólu z letního střetnutí, Jakub Rada, a nová akvizice Votroků, Petr Rybička. Adam Vlkanova v 86. minutě pěkně roztančíl obranu Plzně a odcentroval prudce, ale nepřesně. V další akci si Rybička kličkou před vápnem získal prostor, ale zakončit se mu nepodařilo a akci po několika zajímavých odrazech přerušil praporek rozhodčího Vodrážky signalizující ofsajd.

Více zajímavého se toho již ve Štruncových sadech neudálo a domácí tým tak poskočil na první místo FORTUNA:LIGY.

Fotogalerie

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Aktuální zprávy

Na duel se Slavií zbývají poslední lístky