Zdenko Frťala: V Tipsport lize dostanou prostor všichni

12. 1. 2021   |   Redakce
Po prvním zápase zimní přípravy proti Plzni čekají Votroky první dvě vystoupení v Tipsport lize. Už ve středu 13. ledna hrají v 10.30 s Táborskem před kamerami stanice Nova Sport, v sobotu pak rovněž v televizním přenosu vyzvou rezervu Sparty. „Příležitost dostanou hráči, kteří nebyli tak vytížení na podzim, a ti, kteří jsou tady na zkoušku nebo z béčka. Máme ideální příležitost k tomu, aby nám ukázali, jak na tom jsou,“ říká o zimním turnaji hlavní kouč Zdenko Frťala.

Pojďme se ještě ohlédnout za zápasem proti Viktorii Plzeň – co vám ukázal?

V první řadě bylo vidět, že neměli tak dlouhou pauzu jako my. Skončili 23. prosince, po dvou týdnech naskočili do tréninku. Jejich pohyb a vyhranost byly jinde než ty naše. Má to logiku i proto, že to je jeden ze tří čtyř nejlepších týmů v lize. Využili jsme možnost hrát aspoň jednou proti ligovému mančaftu, každopádně myslím, že jsme měli až přehnaný respekt. Hráli jsme na perfektně připravené přírodní trávě po třech trénincích na umělce, i proto náš pohyb nebyl takový, jaký měl být. S tím vším jsme se srovnali až po třiceti minutách.

A to už měl soupeř zápas pod kontrolou.

Ano, první tři góly jsme dostali po dvou našich velkých chybách. Jsem ale rád, že jsme nesložili zbraně a byli schopní vstřelit dva góly. Prostor dostal skoro celý širší kádr, hráči i my trenéři musíme sebekriticky uznat, že Plzeň je někde jinde. Byla pro nás čest, že jsme si s ní mohli zahrát, vnímali jsme to tak, ale neměl by tam být ten přehnaný respekt.

Neměla by to být čest na hřišti, že?

Ano. Ale jsem rád, že se to nezvrhlo v nějaké ostré zákroky, udrželi jsme mentální stránku, nesnížili jsme se k faulům. Klukům jsem říkal, že budou hodně běhat. Když jsme získali míč a mohli jsme jít do výstavby útoku, soupeř nás vysoko napadal, neumožnil nám klidnou kombinaci. To je určitě dobře, byli jsme pod okamžitým tlakem. Represink měl úplně jinou dynamiku, úplně jinou kvalitu. Někdo si s tím poradil líp, někdo hůř, každopádně si z toho určitě něco vezmeme. Jsme na cestě, která ještě vůbec nebude jednoduchá.

Co nás na ní čeká teď v bezprostřední budoucnosti?

Vstoupíme do Tipsport ligy, příležitost dostanou hráči, kteří nebyli tak vytížení na podzim, a ti, kteří jsou tady na zkoušku nebo z béčka. Máme ideální příležitost k tomu, aby nám ukázali, jak na tom jsou. Bude to aktivační týden, využijeme možnost posilování, budeme dělat na všeobecném rozvoji síly. Dva zápasy nám to trochu rozbijí.

Kluci z B týmu nejeli do Plzně proto, že měli předtím ještě delší herní pauzu než ostatní?

Při vší úctě k nim jsem chtěl zachovat i určitou naši kvalitu, i když ani tak nebylo jednoduché dávat dohromady naši sestavu. Máme taky určité zdravotní problémy, před každým zápasem nás čekají testy na COVID. Vracíme se k tomu, že můžeme něco trénovat, plánovat, a nakonec musíme mít připravený plán B nebo plán C. Pro tyhle kluky bude každopádně přínosnější, když dostanou větší zátěž v Tipsport lize, než kdyby hráli v Plzni deset patnáct minut.

Budete tento týden provést i nějaké testy místo těch, které jsme nemohli podstoupit na FTVS?

Tenhle týden určitě ne. Spíš mám v hlavě, že bychom něco udělali na soustředění ve Špindlu – na sílu, kloubní rozsah... Ale ještě tam nejsme, doufám, že to dobře dopadne a pojedeme tam.

V prvních dvou zápasech Tipsport ligy budete chtít postavit všechny hráče?

Jednoznačně. Možná že ti, kteří odehráli na podzim maximální minutáž, hrát nebudou, ale náš stav není tak luxusní, že bychom měli třicet hráčů a mohli nějak moc vybírat.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Aktuální zprávy

Na duel se Slavií zbývají poslední lístky