20 let fanklubu: Jsme druzí nejstarší, říká člen výboru

16. 10. 2020   |   FC Hradec Králové
Minulý pátek, když hrál A tým Votroků ve 3. kole MOL Cupu bez diváků proti Příbrami, slavil zrovna fanklub Votroci 2000 dvacáté výročí svého založení. „Jsme druhý nejstarší fanklub v republice. Přežili jsme, nerozpadli jsme se, i když situace někdy nebyla snadná,“ bilancuje člen výboru fanouškovského uskupení Radek Feix.

Fanklub Votroci 2000 založil dvacetileté výročí od svého založení. Jaký je to pro vás milník?

Jsme druhý nejdéle fungující fanklub v republice, už to je pro nás pozitivní. Zásadní plus je, že jsme těch dvacet let přežili, nerozpadli jsme se, pořád fungujeme. I když situace někdy nebyla snadná. A věřím, že budeme fungovat i dál.

Jaká byla oslava? Ovlivnila ji vládní opatření?

Bohužel ano. Plánovali jsme mnohem větší návštěvnost, ale kapacita hospody byla omezena asi na třetinu. Stoly byly rozhozené, ale lidi nakonec přišli, měli jsme i nějaké hosty. Dorazil mezi nás pan Bláha, který nám řekl něco ke stadionu, a pan Voda, který vzpomínal, jak to s bratrem dávali dohromady. Překvapil mě, toho jsem ještě naživo neviděl. Přišel i další zastupitel města, pan Lubomír Štěpán. Pustili jsme si nějaké sestřihy z minulých sezon, které dal dohromady náš kolega Bajke, takže jsme se všichni mohli na sebe podívat, jak jsme se vyvinuli. Bylo to omezené, ale je dobře, že jsme oslavu udělali.

Říkal jsi, že situace někdy nebyla snadná. Jaká je teď?

Myslím si, že určité rozbroje mezi fanoušky a vedením klubu, které tady v minulosti byly, už jsou zažehnané, teď to funguje dobře. Ještě věřím, že se stadion dostane na úroveň, na které by měl být, a bude se to jen lepšit.

Jak důležitý je stav stadionu ve fungování fanklubu?

Podle mě je to úhelný kámen. Fanklub měl hodně členů, základna v posledních letech prořídla. Jsme zhruba na polovině maxima. Lidi odmítají navštěvovat tohle místo, je to pro ně nedůstojné – takový je hlavní argument těch, kteří členství ve fanklubu ukončují. Opravdu to je problém. A věřím, že když město dá stadion dohromady, zase se situace zlepší.

Prožíváš dění kolem stadionu?

Hm. Těžko říct, jak to bude. Jsme asi nejdál, co jsme kdy byli, ale zase dochází k nějakým zdržovačkám. Jestli to dopadne, nebo ne, je podle mě pořád loterie. Ale jsem optimista, takže věřím, že to dopadne. A za sebe říkám, že i kdyby se stavba zase oddálila, budu chodit stále. Samozřejmě je pro mě stadion důležitý, ale pro mě to není jediný rozhodující faktor v tom, jestli půjdu na fotbal, nebo ne.

Je nějaká událost z historie fanklubu, která je pro tebe nějakým způsobem památná?

V dobách, kdy jsme byli v lize, se nám s podporou klubu podařilo zorganizovat několik výjezdů, kterých se účastnily stovky lidí. To je podle mě velmi dobré. Mezi pozitiva patří, že se dokážeme věnovat tvorbě choreografií, i když v poslední době to bylo v omezenějším počtu. Pro mě je podstatné, že se dokážeme sejít a společně něco vytvořit.

Fanklub se v posledních letech zapojuje i do charitativních akcí klubu. Berete to jako automatické?

Jsme rádi, že i takhle můžeme zlepšovat obraz fanoušků. Lidi se do toho zapojují z vlastní vůle, jde to od každého. Když jsme třeba vybírali peníze pro Sport Hradec Cup za vstřelené góly, zapojili jsme se všichni rádi. Sice nás není tolik co dřív, ale máme takové zdravé jádro. Byla to jednohlasná záležitost.

Jak hodnotíš aktivitu fanoušků od začátku téhle sezony? Při zápasech se mi zdá vyšší.

Určitě. Ale netýká se to jen téhle sezony. Jak jsem říkal, za ty roky vykrystalizovalo jádro fanoušků, skoro bych řekl, že jsme taková širší rodina. Ať je situace kolem stadionu nebo výkonů na hřišti jakákoli, tihle lidi na zápasy jezdí. Sice pak třeba nadávají, že něco na hřišti nebo mimo ně nejde, ale na příštím utkání jsou zase. I kvůli nim na fotbal chodím. Je snadné fandit týmům, které prožívají úspěšné období, jako Slavia nebo Liverpool. Pro nás to jednoduché není, o to víc si těch lidí cením.

Jak prožíváš současnou sezonu, která je zase přerušená kvůli protiepidemickým opatřením?

Je to hrozná škoda. Začali jsme velmi dobře. I když se zase někdy připravujeme o body s papírově slabšími. Pokud kluci udrží formu a zlepší koncovku, která, jak jsme viděli, trápí i reprezentaci, snad dokážou zase naskočit do vítězných kolejí jako před přerušením.

Potěšil vás návrat Pavla Dvořáka, kterého jste po jeho prvním domácím zápase vítali skandováním?

Dvořka je jedna z živoucích legend. Řekl bych, že i on přitáhne lidi na tribuny. Navíc předvádí dobré výkony, takže je strašně fajn, že se vrátil.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Aktuální zprávy

Na duel se Slavií zbývají poslední lístky