Novotný a Záviška: Chceme si v Hradci zahrát ligu

30. 7. 2020   |   FC Hradec Králové
Jsou skoro jako dvojčata – a nejen proto, že pětadvacáté narozeniny oslaví v srpnu jen čtyři dny po sobě. Filip Novotný je rychlonohé levé křídlo, Jan Záviška využívá stejnou zbraň na druhé straně hřiště. „Chceme si v Hradci brzy zahrát ligu. Kdyby to bylo už po téhle sezoně, bylo by to nejlepší,“ říkají první dvě letní posily v dvojrozhovoru.

Jak jste se dostali do Hradce?

FN: Byli jsme v kontaktu před rokem, kdy o mě Hradec měl zájem, ale tehdy to nedopadlo. Letos jsem od Jihlavy dostal zelenou, Hradec měl zájem pořád. Jsem rád, že se to dotáhlo.

JZ: Když jsem šel před dvěma lety z Jihlavy do Bohemky, volal mi pan Sabou, ale nakonec jsem tehdy šel do Ďolíčku. Teď jsme se k tomu vrátili před koncem sezony a dotáhli jsme to.

Bylo to hektické? Volno mezi koncem sezony a začátkem přípravy netrvalo ani dva týdny.

FN: Trochu ano. Během čtrnácti dnů jsem musel zrušit podnájem v Jihlavě, najít si byt v Hradci, přestěhovat se... Nebyl úplně čas na to, abych si vydechl, ale hlavu jsem si snad stihl vyčistit.

JZ: My jsme měli přestávku ještě kratší, protože jsme ještě dohrávali zápas v Třinci. Na druhou stranu jsem rád, že jsem z fotbalu nevypadl, fyzicky se cítím dobře. Krátkou dovolenou jsem si užil s přítelkyní a s rodinou. Předtím byla karanténa, měli jsme pět týdnů individuálních tréninků. Během toho si člověk od fotbalu odpočinul až až.

Jak byste se představili hradeckým fanouškům?

FN: Asi rok a půl jsem v Jihlavě hrál beka, ale přišel jsem tam jako levý záložník. Na křídle se i cítím líp, protože můžu útočit. Charakterizoval bych se tak, že jsem rychlý a mám dobrou levačku. Neuhýbám ze soubojů.

JZ: Mám to podobně jako Filda, akorát na druhé straně. Většinou jsem nastupoval jako pravý záložník, jen ve Vlašimi jsem hrál spíš v útoku. Občas mě trenéři stavěli i na pravého beka, což úplně můj šálek kávy není. Budu ale rád za příležitost kdekoli, budu se ji snažit využít. Pokud jde o silné stránky, taky si myslím, že jsem vždycky byl rychlý. Jsem i dobře kondičně připravený. Souboje až tak mou silnou stránkou jako u Fildy nejsou, ale myslím, že nejlíp umím náběhy za obranu. Jsem na ofsajdové hraně, dokážu utéct – jenom to proměňovat. (usmívá se)

Filip podepsal smlouvu na tři roky, Honza přišel na půlroční hostování s opcí. Co od angažmá v Hradci čekáte?

JZ: Podle mě je to skoro to samé. Chceme co nejdřív postoupit do ligy. Kdyby to bylo už v téhle sezoně, bylo by to úplně nejlepší. Hlavně čekám, že v kabině potáhneme za jeden provaz, abychom si sedli s kluky. Za těch několik dní vypadá kabina super – je tady mladý houževnatý kádr, který chce bojovat. Kluci jsou běhaví, makají, mají chuť do tréninku. To se mi strašně líbí. Uvidíme, jak to bude šlapat se stadionem a na hřišti. Na něm se ukáže.

FN: Ty ses rozkecal, co mám teď říct? (směje se) Rozhodně beru Hradec jako krok nahoru, a protože mám smlouvu na tři roky, plánuju tady budoucnost. Byl bych taky rád, aby se nám podařilo co nejdřív postoupit a zahrál bych si s Hradcem ligu.

Honzo, zmínil jsi stadion. Jak se díváte na to, že dlouho čekáme na nový?

FN: To je těžké. Zázemí tady je skvělé i teď. Kdyby byl i stadion, přišli na něj lidi, bylo by to výborné. Podle mě je to potřebný krok, když chceme postoupit. Patří to k tomu.

JZ: Vidím to stejně. Dobrým příkladem je Karviná – mají krásný stadionek, najednou jsou v první lize... Nechodí jim pořád plný dům, ale mají pěkné zázemí i atmosféru. To nám tady chybí. My máme zázemí dobré, ale diváci by si ho zasloužili taky.

Jak si vybavujete zápasy proti Hradci? Jaký to byl soupeř?

FN: Když jsme tady hráli na podzim, byl jsem zraněný, tak jsem jen koukal. Pro mě možná dobře – kvůli výsledku 4:2. (směje se) Doma se nám s Hradcem dařilo všechno kromě zakončení. Měli jsme převahu, ale rozhodlo, že Hradec dokázal vyrovnat. Byl to těžký, běhavý a houževnatý soupeř.

JZ: My jsme sem s Vlašimí přijeli po sérii vítězství, byli jsme ve formě. Na některých klucích bylo vidět, že sem jedou s respektem. Zápas samotný byl dost vyrovnaný, hráli jsme dobře. Zasloužili jsme si remízu, Hradec na konci sezony nebyl v optimální formě. Ale hraje se na góly.

Jak vnímáte Hradec jako působiště? Honza má vazbu na region, Filip ne.

FN: Já ne. Bydlel jsem v Ústeckém kraji, pak v Jihlavě. Teď jsme se ale už přestěhovali sem, beru Hradec za svoje město. Věřím, že vazby získám. V kabině jsem některé hráče potkal v Ústí, některé v Jihlavě, ale víme o sobě všichni. Druhá liga je malá. (usmívá se)

JZ: Já to tady znám mnohem líp. Jsem z Hlinska, hrál jsem za Chrudim... Hradec byl vždycky nejlepší klub v regionu, mám pocit, že jsem sem dokonce mohl jít i do dorostu. Řešil to se mnou trenér v Chrudimi. Z Hlinska tady hráli Tomáš Bouška nebo Roman Jůn – toho jsem tady hned po svém příchodu viděl na plakátu. S ním se i dobře znám.

A bydlíte teď oba v Hradci?

FN: Ano, našel jsem si byt u nádraží. Ale město jsem ještě neprozkoumal, znám jen svůj byt, stadion a Lidl. (směje se)

JZ: Já zatím dojíždím z Hlinska, uvidíme, jak si to sedne.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Poslední zápas základní části! Votroci přivítají Slavii

Aktuální zprávy

Předprodej lístků na zápas reprezentace se Severní Makedonií zahájen

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků