Zdenko Frťala: Za měsíc se zvládneme připravit

28. 7. 2020   |   FC Hradec Králové
Jeho tým vstupuje do neobvyklé letní přípravy po neobvyklé sezoně. V době, kdy se měl rozjíždět nový ročník, hráči absolvovali krátkou dovolenou, teď už Votroci znovu trénují. „Za čtyři týdny se stihneme na soutěž připravit,“ je si jistý Zdenko Frťala, který se vyjadřuje i k posilám a situaci Jakuba Martince nebo Adama Vlkanovy.

Jak bude vypadat krátké přípravné období?

Kratší je, ale jen o týden oproti normálu. Spíš dovolená byla kratší. Je to něco nového, co pokračuje od jara dál. Myslím si ale, že měsíc, hlavně v letním období, je dostačující k tomu, abychom se na podzimní část připravili. Určitě nebudou takové experimenty, jako když jsme trénovali během nouzového stavu, takže nějaké základní principy máme. Nejedeme na žádný letní turnaj, kde bychom odehráli za víkend víc zápasů, takže budeme mít míň přípravných utkání. Příprava uteče, ani se nenadějeme a bude tu soutěž.

Čeká nás v prvním týdnu nejtvrdší tréninkový program?

Já si představuju, že tvrdý bude každý týden, každý trénink. (směje se) Klukům jsme dali sedm dní úplného volna, zasloužili si ho. Během čtyř týdnů se na soutěž připravíme, protože z trénovanosti nevypadli. Kdyby byla dovolená měsíc, bylo by to něco jiného. Spíš půjde o to, abychom se dali dohromady zdravotně, protože nás provázela spousta zdravotních komplikací. V sobotu nás čekají Teplice, budeme se zaměřovat už spíš na herní kondici.

Narazil jste na to, že máme poměrně málo přípravných zápasů. Tak jste to chtěl?

Nechtěl jsem jet na žádný turnaj, protože nejsem moc jejich zastáncem. Pokud máte široký kádr třiceti hráčů, protočíte dvě jedenáctky. Ale nás končilo soutěž patnáct nebo šestnáct zdravých, nechtěli jsme někomu něco slíbit, abychom během jednoho turnaje oddělali další hráče.

Na prvním tréninku jste přivítal nové tváře Filipa Novotného a Jana Závišku. Co k nim můžete říct?

Sháněli jsme rychlé kraje, se sportovním vedením jsme si po soutěži vyhodnotili, že je potřebujeme. Pro zvýšení konkurence i kvality. Jsem rád, že se povedlo přivézt tyhle zkušenější hráče, kteří mají něco za sebou ve druhé i v první lize. Věřím, že přinesou větší ofenzivní sílu, že do týmu zapadnou.

Do tréninku se zapojili i Pavel Dvořák s Danielem Vašulínem, o jejichž příchodu se jedná. Co by mohli přinést oni?

Jaro jsme odehráli s problémy v útoku. Erik Prekop se zranil, museli jsme alternovat i Kubou Martincem. O Danovi Vašulínovi se bavíme už rok, je to hráč, který má všechno před sebou. Je to vysoký hrotový útočník, umí dát gól. Trochu mi připomíná Libora Doška – na to, jakou má výšku, je na tom dobře i technicky. O Pavlovi Dvořákovi je zbytečné se bavit. Byli jsme s ním v kontaktu a byli bychom rádi, kdyby tady navázal na svoje vydařené sezony v Hradci. Takový fotbalista potřebuje hrát, ne sedět na lavici. Prostředí zná, i když kabina je jiná, než když odcházel. Slibujeme si od něj klid a rozvahu v útočné fázi. Má nesporné kvality, pro kabinu by byl důležitý svými zkušenostmi i jako prodloužená ruka trenéra.

Budete v přípravě řešit i to, že můžeme přijít o Jakuba Martince a Adama Vlkanovu?

Poslední dva zápasy uplynulé sezony jsme už bez Vlčáka hráli. O jeho kvalitách je zbytečné se bavit, ale máme dostatečně široký kádr na to, abychom si poradili. Tihle dva hráči jsou důležití, nahradit je úplně nejde. Musíme pracovat s tím, že na jejich pozici zabudujeme jiné hráče, a když jim vyjde velký přestup, můžeme jim popřát, aby se jim dařilo.

Když odejdou, budeme za ně hledat náhradu?

Za Vlčáka náhradu, v uvozovkách, máme. On je variabilní, může hrát pod hrotem, ze strany, to by splňovali Dvořák, Záviška i Novotný. Pokud jde o Kubu Martince, mladý Denis Donát ukázal, že minimálně na druhou ligu je připravený, zároveň se otevírá prostor pro Frantu Čecha. V minulé sezoně jsem říkal hráčům, ať neřeší, na jakém postu hrají, že se jim to v budoucnu může vrátit. Ta situace může nastat teď.

Jste připravený i na scénář, že by Adamovi přestup nevyšel? Bylo by potřeba pracovat s ním, aby nebyl zklamaný?

S Vlčákem pracuju psychologicky už rok. (směje se) Jednu dobu se o něm mluvilo hodně, pak málo, pak zase hodně. To má na psychiku hráče vliv, komunikace byla někdy ostřejší, někdy člověk musí ubrat z ambic a emocí, ale výsledkem bylo, že byl naším nejlepším střelcem. Kdyby nebyl v závěru zraněný, mohl dát gólů ještě víc. Pro to, aby měl hráč čistou hlavu, je důležité, aby věděl, co s ním bude. Každopádně má na dva roky smlouvu, není to tak, že by se musel strachovat o svou budoucnost.

Když se podíváte na situaci lidsky z jeho pohledu, bral byste to tak, že je na čase, aby šel výš?

Vlčák věří ve své schopnosti. Pak jde o to, jestli jsou týmy, které takový typ hráče hledají. Záleží i na ekonomické stránce věci, ta se v téhle době možná trochu zadrhla. Vlčák udělal maximum pro to, aby se posunul dál, pak záleží na agentovi. Neradi bychom se Vlčáka zbavovali, zároveň bychom neradi brzdili jeho sny a touhy.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Lvíčata hrála v Malšovické aréně před rekordní návštěvou

Aktuální zprávy

Votroci se vrací do Malšovické arény, v neděli přivítají Karvinou

Mládež - reportáž

Dorost složil Admiru 3:0. Hattrickem se blýskl Binar

×
Dnes v 16:30 | B tým
TJ Sokol Živanice
FC Hradec Králové B