František Čech: Na více postech jsem pro trenéra variabilnější

11. 10. 2019   |   FC Hradec Králové
Rok a půl chyběl v základní sestavě Votroků. František Čech se loni v létě stěhoval na hostování do Ústí nad Orlicí, po návratu se dlouho dostával ze zranění kotníku. Teď v krátké době dvakrát po sobě nastoupil v základní sestavě – v Ostravě jako stoper, v derby s Pardubicemi jako pravý bek. „Měl jsem z té pozice respekt, ale jsem rád, že jsme to zvládli,“ usmívá se.

Jaké pro tebe bylo nastoupit po tak dlouhé době dvakrát v základu za Hradec?

Byl to super pocit nastoupit zase s klukama za Hradec. Oba zápasy jsem si užil, jsem rád, že s Pardubicemi jsme vyhráli. Byli na vlně, v derby jsme jim ji přerušili. Tím, že to bylo po takové době, jsem byl na začátku trochu nervózní. Ale spadlo to ze mě rychle.

Když se ohlédneš za posledním rokem a několika měsíci, které jsi prožil na hostování v Ústí nad Orlicí a pak rekonvalescencí po zranění...

Tak musím říct, že jsem rád, že jsem do Ústí šel a zahrál si třetí ligu. Byla to nová zkušenost. To platí vlastně i pro to zranění, protože jsem nikdy předtím tak dlouho zraněný nebyl. Měl jsem natržené vazy v kotníku a všechno to byly cenné zkušenosti.

V čem ti pomohlo hostování? Jakub Šípek hodnotil půlrok v Chrudimi tak, že si hodně věcí uvědomil.

Taky si myslím. Hodně věcí jsem si uvědomil, jsem rád, že můžu být tady v Hradci. V Ústí jsem poznal nové lidi, nový styl chodu klubu, tréninků... Je prospěšné změnit prostředí – to nové na člověka zapůsobí a změní mu myšlení.

Proti Pardubicím jsi nastoupil na místě pravého beka, přičemž dosud jsi byl talentovaným stoperem. V Ústí jsi hrál defenzivního záložníka. Co pro tebe tahle všestrannost znamená?

Měl jsem k pravému bekovi respekt. Naposledy jsem to hrál v žácích, teď najednou po takové době znovu. Nakonec se to celkem vydařilo, myslím. Myslím, že jsem nevyhořel. Trenér taky hodnotil, že je pro ně variabilnější, když můžu hrát na více postech.

Musel sis hodně zvykat?

Rozdíl je to jen v posunech a zajišťování. Musím dostupovat až do lajny, což je oproti stoperovi největší rozdíl. Ale nemusel jsem si to v hlavě nijak rovnat, z tréninků jsem to měl naučené.

Taky se víc dostaneš do útočení. Jak moc to máš v krvi?

Jsem spíš od toho, abych bránil. A když se naskytne šance k tomu, abych vyjel, udělám to. Každý chce dát gól. (usmívá se)

Jsou pro tebe tyhle pozice cestou dopředu?

Jsem rád, že jsem se dostal do základní sestavy. Je mi jedno, na jaké pozici. I když ten defenzivní záložník v Ústí byl daný stylem, jakým jsme tam vzadu hráli – nevymýšleli jsme, hráli jednoduše a sbírali odražené míče. Tady jsou na tu pozici lepší hráči.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Předprodej lístků na zápas reprezentace se Severní Makedonií zahájen

Aktuální zprávy

Votroky bude proti Slavii povzbuzovat vyprodaná Malšovická aréna

Rozhovory

Z týmu je cítit síla a sebevědomí, hlásí Daniel Vašulín