Aleš Čvančara: Statut regionální akademie by nám strašně pomohl

8. 10. 2019   |   FC Hradec Králové
Do víkendového derby s Pardubicemi zasáhlo devět hráčů, kteří prošli mládeží FC Hradec Králové. To je dobrá vizitka výchovy mladých Votroků. „Do budoucna by nám ale strašně pomohl statut regionální a klubové akademie. Lidem v nich dává možnost věnovat se čtyřiadvacet hodin své činnosti, nemusejí mít další práci,“ říká šéftrenér mládeže Aleš Čvančara.

Jakým signálem pro vás je, že v derby s Pardubicemi hrálo tolik hradeckých odchovanců?

Pro mě jediný – že se tady dlouhodobě dobře pracuje s mládeží. Vychází to z toho, jací lidé tady pracují a výchově hráčů se věnují. V roce 2015 vznikly RFA, regionální fotbalové akademie pro čtrnáctileté a patnáctileté kluky – první v Plzni, pak se přidala Jihlava a v roce 2016 dalších šest měst. V tuhle chvíli se nedá říct, jestli se ti hráči zásluhou regionálních akademií dostanou do velkého fotbalu, ale každopádně je to obrovské plus pro kluby, které takovou akademii mají. Jejich personální a technologické možnosti jsou na vysoké úrovni zásluhou svazu.

K tomu vznikly také klubové akademie...

Ano, loni. Ty zastřešují dorosty, automaticky byly přiřazeny nad regionální akademie, aby vývoj hráčů pokračoval i v dorosteneckém věku.

Hradec regionální ani klubovou akademii nemá. V čem je největší rozdíl?

Je to velký rozdíl. Ne v tom, jestli se trénuje dobře, nebo špatně, protože to záleží na lidech. Každopádně ten statut dává obrovskou možnost lidem, kteří v tom systému pracují, aby se čtyřiadvacet hodin věnovali jen téhle činnosti. Nemusejí k tomu mít další práci. Tady v Hradci je to nastavené velmi dobře, ale statut regionální akademie by nám strašně moc pomohl.

V čem?

Mohli bychom nastavit další principy, o kterých se s trenéry bavíme. Navíc by procházely až do žákovských kategorií, neprobíhaly by jen v dorostu. Největší rozdíl je v personálu – regionální akademie mají u každého mančaftu šest až osm placených lidí, kteří dávají hráčům servis. Tady klobouk dolů před trenéry – předvádějí neskutečnou práci, ale v omezeném počtu. Právě v tom by nám regionální i klubová akademie pomohla.

Může se po letech projevit to, že tenhle statut nemáme?

Na to nedokážu přesně odpovědět, protože neznám do detailu práci lidí v RFA a klubových akademiích. Můžu mluvit o našich lidech a vím, že jejich nasazení je neskutečné. Určité věci nás ale limitují – počet lidí a to, že nemáme až takovou technologii, jakou bychom potřebovali. Třeba GPS. Nemáme člověka, který by výstupy z nich na potřebné úrovni vyhodnocoval, a my bychom poznatky z toho přenesli do tréninkového procesu. To by nám statut RFA a klubové akademie umožnil. Takhle se to snažíme vynahradit časem, který tomu kluci věnují. Pracujeme s daty, vyhodnocováním a zpětnou vazbou do tréninkového procesu.

Jsou technologie ve výchově mladých hráčů čím dál důležitější?

Spousta lidí může namítat, že dřív nebyly. My ale musíme reagovat na moderní trendy v Evropě a ve světě co nejdřív. Když jsem viděl, jak vychovávají hráče a kolik lidí se kolem nich motá... Proto je potřeba technologie využívat. Dneska můžeme jezdit na všechny možné stáže, ty trenérům opravdu otevřou oči. Uvidí, jak je důležitá každodenní práce s maximálním využitím dostupných prostředků. Jakmile v tomhle zaspíme, budeme to strašně těžko dohánět.

O získání statutu RFA a klubové akademie usilujeme. Je to na dobré cestě?

Byli jsme s panem Juklem na svazu u Karla Poborského, tam jsme se domluvili na nějakých věcech, které potřebujeme k tomu, abychom ten statut získali. Na základě toho už se můžeme zúčastňovat všech jejich seminářů. V září jsem byl s naším šéfem SpSM Martinem Štěpánem na takové akci v Pardubicích, tam jsem se s Karlem Poborským bavil a on mi říkal, že by jednoznačně byli rádi, kdybychom podmínky splnili a statut získali.

Jaké jsou ty podmínky? Je složité je splnit?

Není to složité. Co se týče infrastruktury, to máme. Chybí nám jen podpora města a kraje, ale podle zpráv, které mám od pana Jukla, je to na dobré cestě, a i tyto podmínky bychom splnit měli. Pak už jde jen o to, jestli se od 1. července bude počet akademií rozšiřovat.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Předprodej lístků na zápas reprezentace se Severní Makedonií zahájen

Aktuální zprávy

Votroky bude proti Slavii povzbuzovat vyprodaná Malšovická aréna

Rozhovory

Z týmu je cítit síla a sebevědomí, hlásí Daniel Vašulín