Zdenko Frťala: Se soustředěním jsem spokojený na sto procent

14. 8. 2020   |   FC Hradec Králové
Úvodní ostrý zápas sezony mají před sebou Votroci – v sobotu změří síly s Náchodem v prvním kole MOL Cupu. Den před tím se vracejí ze soustředění v Písku, s jehož průběhem byl hlavní trenér Zdenko Frťala nadmíru spokojený. „Myslím, že všichni jsou pozitivně naladěni, v kabině nejsou žádné problémy. Všechno funguje,“ říká.

Jak jste spokojený s tím, jak proběhlo soustředění?

Řekl bych, že ze sta procent. Byly tam menší zdravotní problémy, ale to k fotbalu patří. Naštěstí to nebylo nic závažného. Dokázali jsme v tréninkovém procesu naplnit záměr, se kterým jsme sem jeli.

Tréninky měly hodně herní charakter. Šlo o konsolidaci týmu, do kterého přišly nové tváře?

Ano. Přišli čtyři noví hráči, o jejichž fotbalových kvalitách jsme věděli, ale potřebovali jsme, aby si k ostatním našli i osobní vztah. Myslím, že všichni jsou pozitivně naladěni, v kabině nejsou žádné problémy. Všechno funguje. Ve čtvrtek už jsme šli do lehčího tréninku, v pátek už to byly nácviky před pohárovým zápasem v Náchodě.

V Písku tým trénoval ve velkých vedrech. Proto jste ke konci naplánoval lehčí tréninky?

Věděli jsme, jaké počasí nás čeká. Důležité bylo, aby kluci dodržovali pitný režim, aby odpočívali, aby volný čas netrávili na sluníčku u vody. Do jezu se mohli jít zchladit po tréninku v rámci regenerace. I když voda nebyla až tak ledová... Je ale cítit, že se ostré zápasy blíží, že vzrostla konkurence v týmu. Takže cítím mezi hráči i napětí ohledně toho, kdo se dostane do základní sestavy. Bude to pro mě určitě jedno z nejtěžších rozhodování.

Cítíte, že za dva roky, co jste u týmu, šla jeho kvalita nahoru?

V kvalitě se tým určitě posunul. A dál jsme i ohledně zkušeností. Hráči, kteří k nám průběžně přicházeli z dorostu a z béčka, už nejsou tolik vyplašení, opatrní. Mají sebevědomí, v tom udělali pokrok. To jsou dobré předpoklady k tomu, abychom v nadcházejícím soutěžním ročníku byli sami na sebe nároční a předváděli hru, kterou jsme schopní předvádět v tréninku a v přípravných utkáních. V těch, která jsme v létě absolvovali, se herní stránka zase o něco posunula. Jsou tam chyby a nedostatky, ale to je součást fotbalu.

Před námi je zápas prvního kola MOL Cupu s Náchodem. Co od něj čekáte?

To, co klukům před takovými zápasy opakuju. Kvalita bude na naší straně a měla by se projevit. Utkání bude takové, jaké si je sami uděláme. Pro domácí to možná bude zápas roku, přijde hodně lidí, bude tam fotbalová atmosféra. Je to pro nás start, ale něco podobného nás bude provázet celou sezonu – do utkání jdeme jako favorit, soupeř se proti nám bude chtít ukázat, budeme muset být trpěliví, chytří, zkušení a efektivní v šancích. Jakmile dáme takovému soupeři naději, že by šel do vedení, v takové chvíli jeho hráči zapomenou na únavu a na to, že půjdou v pondělí do práce. Určitě nechají na hřišti všechno, ale to samé je pro nás normální. Jsme profesionálové a musíme do toho dávat všechno nejen v trénincích, ale i v zápasech.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Aktuální zprávy

Na duel se Slavií zbývají poslední lístky