Aleš Čvančara: První týden chceme sbírat zkušenosti

4. 5. 2020   |   FC Hradec Králové
Rozvolňování vládních opatření už pustí do tréninku i mládežnické týmy Votroků. V úterý vyběhnou na hřiště kategorie U19, U18 a U17. „Chceme nabrat zkušenosti s tímhle režimem tréninků, od příštího pondělí začnou další kategorie. A po konci nouzového stavu 17. května se přidají ostatní,“ přibližuje plán šéftrenér akademie FC Hradec Králové Aleš Čvančara.

Co jste museli zvážit, aby mohla mládež začít trénovat?

Hlavně jsme čekali na nějaký komplexní manuál na to, aby se začít dalo. Už minulý týden byl hektický, všichni jsme začít chtěli. Jsme rádi, že FAČR vydala desatero, kterým se můžeme řídit, a nemusíme se pouštět do žádné partyzánštiny. Začneme v módu, při kterém může trénovat devět hráčů plus jeden trenér na půlce hřiště, rozjedou se kategorie U19, U18 a U17, protože posouváme hráče ročníku 2001 do béčka. Deváťáci začnou od 11. května chodit do školy, takže týmy U16 až U12 začnou trénovat od pondělí jedenáctého. Sedmnáctého by měl skončit nouzový stav, pak začnou trénovat ostatní kategorie až po U8. Kategorie do sedmi let už je posunutá výš a školička si tenhle ročník dokončí tak, jak ho začala.

Jak se budou dostávat na tréninky kluci, kteří nejsou z Hradce a normálně bydlí na internátu?

Tréninky budeme mít až v odpoledních hodinách. Obvolal jsem všechny hráče ročníku 2002 a bylo pro mě milým překvapením, že rodiče jsou ochotní vozit je sem. Podobné je to i u většiny hráčů v dalších kategoriích. Pokud se sem někdo nedostane, bude mít na ten den vypracovaný individuální plán. Ty máme připravené, protože jsme se chystali i na variantu, že se ještě tréninky nepovolí. Plány tak můžeme využít.

Máme nějakou představu o tom, kdy bude otevřený internát na Bavlně?

Bavili jsme se o tom na vedení, internát bude otevřený pouze ve chvíli, kdy vláda dovolí provoz ubytovacích zařízení. To samozřejmě strašně pomůže nejen nám, ale i klukům a rodičům.

Rozfázování podle kategorií se řídilo hlavně tím, kdy budou otevřené školy?

Když jdou deváťáci do škol jedenáctého a od toho dne se může trénovat ve dvaceti hráčích, přišlo mi logické tenhle týden si na třech týmech vyzkoušet tréninky v režimu 9+1. Musíme získat zkušenosti s tímhle způsobem tréninků, čištěním pomůcek a tak dále. Navíc ve chvíli, kdy může na půlku hřiště 9+1 lidí, na druhou to samé, potřebujete strašné množství ploch – tři hřiště pro tři mančafty. Od jedenáctého se povolený počet sportujících zvyšuje, takže můžeme najet na klasický tréninkový proces. Tenhle týden bychom to dělali hrozně krkolomně. Komplikací by bylo víc a nám nic neuteče, když začneme trénovat o týden později.

Je náročné dát dohromady trenérské obsazení?

Není. Tenhle týden může být u skupiny jen jeden trenér. Máme tady profesionální trenéry, takže s jejich počtem nebude problém. Od příštího týdne najedeme na klasický režim trenéra s asistentem u každého týmu. V těchto dnech bychom se měli dozvědět školní rozvrhy pro jednotlivé ročníky, ve středu budeme mít vypracovaný časový harmonogram tréninků všech ročníků.

S tréninky, které probíhají v rámci školy, zatím počítat nemůžete, že ne?

Ne, ty jsou zakázané. Tělocvik v rámci výuky v tuhle chvíli probíhat nesmí. Kluci budou navíc chodit do školy v nějakém omezeném rozvrhu, nebudou mít všechny vyučovací předměty.

Setkali jste se u kluků nebo u rodičů s nějakými obavami?

Informace, že začínáme trénovat, je pro rodiče nová, takže tohle se možná bude projevovat postupně – až přesně oznámíme termíny a časy. Zatím ale ne.

Jaká bude přesně náplň tréninků? Je složité nastavit ji, když nevíte, kdy se budou hrát zápasy?

Každému zápasy chybějí. Mistrovské utkání nenahradí nic. Tréninkový proces je každopádně nastavený na výchovu hráčů, v průběhu týdne bude stejný, jako by byly mistráky. Překvapilo mě jen to, že bychom měli mít možnost plánovat si od jedenáctého přátelské zápasy – za mě je to nesmysl, když kluci nemůžou do sprch. Můžeme si zahrát modelová utkání mezi sebou, kluci budou trochu hrát i o to, jestli v kádrech zůstanou, nebo ne. Od června bychom mohli začít zvát hráče, které máme vytipované skauty. Nemusíme je zkoušet až v červenci. Věci, které nemůžeme dělat teď, nahradíme těmi, které dělat můžeme.

A tušíte, kdy se začne hrát?

Vůbec. Záleží na tom, kdy proběhne losovací aktiv. Zatím je naplánovaný na půlku srpna, takže bychom mistrovská utkání hráli až na přelomu srpna a září. Já jen doufám, že to bude dřív, protože kdyby se soutěže posunuly do prosince, měli bychom o to víc zápasů na umělých hřištích.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Základní část jde do finále. Votroci vyrazí do Liberce

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků