Zdenko Frťala: Soustředění splnilo záměr, s jakým jsme na ně jeli

12. 7. 2019   |   FC Hradec Králové
Za týden startuje FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, v sobotu ale Votroky ještě čeká generálka s Pískem na závěr soustředění v jižních Čechách. „Splnili jsme to, s jakým záměrem jsme sem jeli. Tvoří se výborný kolektiv, který spolu potáhne v dobrém i ve zlém,“ říká hlavní trenér Zdenko Frťala.

Jste spokojený s tím, jak proběhlo soustředění?

Jednoznačně jsme splnili to, s jakým záměrem jsme sem jeli – ať už jde o stmelení kolektivu, herní věci, pohovory s hráči... Naštěstí se nikdo vážněji nezranil, byly jen určité menší problémy. V hotelu OtavArena se o nás starali fantasticky, prostředí v Písku je fantastické, takže mám jen pozitivní dojmy.

Uprostřed týdne za vámi hráči přišli s tím, že jsou unavení. Počítal jste s tím, že se dostanou do takové únavy?

S tím nejde počítat. Nepřemýšlím tak, že bych si dokazoval, jak je teď zadřu. Vnímal jsem to, že hřiště, na kterém jsme trénovali, bylo měkčí, hodně zalévané. Byla otázka času, kdy se vliv terénu začne hlásit. I tohle je pro mě dobrý poznatek, že jsou hráči schopní zpětné vazby. Chci, abychom se i v tomhle posouvali. Myslím, že příchod nových kluků nám i v tomto směru pomohl.

Mluvil jste o stmelení kolektivu. Povedlo se během soustředění novým hráčům do týmu zapadnout?

Kromě Erika Prekopa sem nepřišel nikdo neznámý, o kterém by ostatní nevěděli. Adaptace pro nové kluky byla o to jednodušší, pořád se jim snažím říkat, ať jsou rádi, že jsou zdraví a můžou se věnovat povolání, které je baví. Když jsem ve čtvrtek odpolední trénink odlehčil a udělali jsme dovednostní soutěž, která vygradovala sborovým směrem, potvrdilo se mi, že se tady tvoří výborný kolektiv. Ten potáhne společně v dobrém i ve zlém.

Minulý rok jsme v Písku hráli dva zápasy, letos jen jeden. Tuhle změnu jste chtěl?

Ano. Člověk si určité věci vyhodnocuje, tentokrát pro mě bylo důležitější, abychom natrénovali to, co nám v soutěži dělalo problémy, než abychom odehráli zápas navíc.

Čeká nás sobotní generálka s Pískem. Co v ní chcete vidět?

Hlavně větší kvalitu než v posledním zápase s béčkem Sparty. Chci, aby tam víc byly vidět prvky, kterými bychom se chtěli prezentovat v soutěži.

Sestava se bude blížit té ligové, předpokládám.

Ano, bude se hodně blížit té, ve které nastoupíme v prvním kole.

Máte jasno o tom, kdo bude brankářskou jedničkou? Rozhodl jste se už mezi Radimem Ottmarem a Patrikem Vízkem?

Řešení pozice gólmana je u nás o to jednodušší, že máme dva nadstandardní. V rozhodování pak hrají roli maličkosti – jaký způsob chceme hrát, proti jakému soupeři... Pro mě jsou v téhle chvíli oba na stejné úrovni, liší se jen v tom, kdo má jaké přednosti a nedostatky. Celkově jsou na tom stejně a rozhodnutí se dozvědí v týdnu před soutěží.

Ještě před soustředěním jste vybral kapitána Jakuba Martince. Proč jste nenechal hlasovat hráče?

Bylo to čistě moje rozhodnutí. Nejsem trenér, který by nechával hlasovat kabinu, protože si myslím, že to není spravedlivé. Tím netvrdím, že moje rozhodnutí spravedlivé je... Každá tahle varianta má svoje pro a proti, ale já jsem chtěl vybrat Kubu, protože je odchovancem Hradce, má ke klubu vztah, patří do základní sestavy a postupem času se může stát výraznou osobností. Tohle je pro něj další krok, o kterém jsem přesvědčený, že mu do další kariéry pomůže. Nechci na něj navalovat zodpovědnost – řekl jsem mu, že on je sice kapitán, ale měl jsem taky pohovor s dalšími hráči, kteří mu budou dělat v uvozovkách ochranku. Budou mu radit, pomáhat. Je to formální kapitán, ale klukům jsem říkal, že lídrem v kabině může být úplně někdo jiný, neformální. Je to důležitá funkce, ale ne tak důležitá, aby se z toho ti, co kapitánem nejsou, hroutili.

Jak se vám v té roli zatím líbí?

Možná byl sám překvapený, možná bylo překvapených víc hráčů. Na hodnocení je ale ještě brzy, potřebuje to čas. V Ajaxu Amsterdam je kapitán devatenáctiletý kluk. Od prvního dne, co jsme se s Kubou poznali, ukazuje, že může být osobností.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Preview

Základní část jde do finále. Votroci vyrazí do Liberce

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků