Zážitek na celý život, říkají trenéři po návratu z Anglie

16. 4. 2019   |   FC Hradec Králové
Hradecké týmy kategorií U11 a U12 absolvovaly pohádkový týden – vyrazily na zájezd do Anglie, kde si zahrály postupně proti Tottenhamu, Manchesteru United, Manchesteru City a Liverpoolu. „Pro kluky i pro nás to byl zážitek na celý život,“ shodují se trenéři Václav Hladký (U11) a Pavel Koblása (U12).

Mají za sebou cestu do jiného světa. Jedenáctka a dvanáctka Votroků si zahrály v akademiích Tottenhamu, Manchesteru United, Manchesteru City a Liverpoolu – a zpátky k soutoku Labe s Orlicí si hráči i trenéři přivezli životní zážitky. „Jenom vidět ty akademie – když jsme přijeli na Tottenham, všichni koukali s otevřenou pusou. Jedenáct travnatých hřišť, na které není problém kdykoli jít, umělky, kryté umělky... To asi nikdy neuvidíme,“ vypráví zaníceně Pavel Koblása, trenér družstva U12.

„V Manchesteru City mají v akademii nemocnici, jejíž personál dělá každý den hráčům analýzu krve. Z ní jsou schopní zjistit, že za dva dny bude člověk nemocný, a podle toho mu upraví tréninkový režim. Taky mají halu s pásem, který simuluje písek. Po něm běhají hráči po zranění. Vypadalo to jako koberec, ale když ses po tom proběhl, bylo to, jako když se člověk boří do písku,“ popisuje technologické vymoženosti jako z jiného světa Václav Hladký, kouč hradecké jedenáctky. „A proti Manchesteru United hrála jen dvanáctka, jeli jsme tam s tím, že jedenáctka vůbec nebude moct jít do akademie. Tak jsme se zeptali, jestli se budeme moct podívat na zápas, a oni nám řekli Jasně, bez problému. Pustili naše kluky do patra mezi svoje, aby se do zápasu zabavili – měli tam playstationy, stolní fotbálky a restauraci. Dali nám najíst, i rodičům, abychom neměli hlad, než se půjdeme podívat na zápas. Tohle chování mě zaujalo,“ předkládá pohled do zákulisí velkoklubů.

Právě Hladkého jedenáctka šokovala výsledky – vyhrála všechny zápasy, porazila Tottenham, Manchester City i Liverpool. „Hráli jsme dobře. Myslím, že jsme byli trochu dál v kombinaci, oni hráli hodně na sebe. A vůbec jim neseděl náš presink. Ten jsme hráli vysoký, hned od brankáře, to se jim nelíbilo,“ hledá trenér důvody úspěchy svého týmu.

Dvanáctka svoje utkání prohrála, v čemž nejspíš hraje roli jiný způsob výchovy anglických fotbalistů. „Oni byli oproti nám všichni fantastičtí na míči. Co hráč, to driblér. Vždycky vyhodnocovali správná řešení. Naši kluci si vyzkoušeli, že hra jeden na jednoho jde i proti takovým týmům. Shodli jsme se ale na tom, že asi je každý rok znát. V U13 nebo U14 by už zase byli úplně jinde,“ myslí si Koblása.

Hradecké trenéry navíc zaujalo, že soupeři výsledky vůbec neřešili. Prohry s trpaslíkem u Angličanů nevyvolaly ani zdvižené obočí, natož hněv. „Vůbec neřešili výsledek, na kluky pořád řvali: V klidu, užijte si zápas. Oproti naší mentalitě je to obrovský rozdíl,“ říká Koblása. „Trenér Liverpoolu se mě po konci zápasu mezi řečí ptal, jak to dopadlo. Vůbec ho to nezajímalo. Jejich kluci díky tomu nebyli zbrklí, byli v klidu. Situace pak řešili mnohem vyspěleji,“ chválí přístup tamních trenérů.

„Zajímavé bylo, že oceňovali i naše hráče. Někdo z našich udělal pěknou kličku a jejich kouč zatleskal a zakřičel Good!,“ přidává se Hladký.

Spoustu zážitků si ze zájezdu přivezli i jejich svěřenci. Ti kromě zápasů a prohlídek akademií, kde hráli, absolvovali také prohlídky několika stadionů, například Etihad Stadium nebo Anfield Road, viděli i centrum Liverpoolu a Manchesteru nebo Národní fotbalové muzeum. „Rodiče nám den po návratu říkali, že kluci doma do dvou ráno vyprávěli zážitky, že nemohli usnout,“ usmívá se Koblása.

A hradečtí trenéři na cestě do Anglie získali jeden zajímavý slib: „Pán, který nás prováděl po Tottenhamu, nám říkal, že až vyhrají Ligu mistrů, přijedou do Hradce. Tak jim teď oba fandíme,“ směje se Hladký.

MLADÍ VOTROCI NA ZÁJEZDU DO ANGLIE

Tottenham Hotspur U11 – FCHK U11 9:18

Tottenham Hotspur U12 – FCHK U12 11:10

Manchester United U12 – FCHK U12 15:1

Manchester City U11 – FCHK U11 8:13

Liverpool FC U11 – FCHK U11 3:10

Liverpool FC U12 – FCHK U12 7:5

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Program otevřeného tréninku pro školy a veřejnost

Aktuální zprávy

Votroci míří pod Ještěd, v neděli se střetnou s Libercem

Aktuální zprávy

Na duel se Slavií zbývají poslední lístky