Zdenko Frťala: Snažíme se pracovat hlavně na psychice

16. 4. 2019   |   FC Hradec Králové
Votroci mají ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY šanci ukončit slabší období. Ve středu se představí na hřišti Viktorie Žižkov, která je v tabulce aktuálně na posledním místě. „Snažíme se pracovat hlavně na psychice hráčů. Potkalo nás něco, co potkává i velké týmy – snaha tam je, ochota s tím něco udělat taky, ale chybí lehkost, větší odvaha, kvalita,“ říká hradecký hlavní trenér Zdenko Frťala.

Na hradecký tým padly týdny, v nichž se nedaří. Série bez vstřeleného gólu narostla a nepřímou úměrou s ní klesla psychická pohoda na hřišti. Naposledy Votroci prohráli doma s Jihlavou 0:1. Úvod tohoto týdne patřil analýze této porážky. „Ukázali jsme si, co bylo špatně – a bylo toho hodně. Jihlava nepředvedla žádný extra výkon, ale my jsme byli nervózní, nedokázali jsme si třikrát čtyřikrát kloudně přihrát. To je právě v hlavách. Najednou se do nich dostalo to, že nás dotahují soupeři pod námi, že se boj o třetí místo zahušťuje,“ popisuje Zdenko Frťala. „Hráče se snažím přesvědčit o tom, že to je jenom fotbal, že chyby děláme všichni, takže se nemůžeme bát zodpovědnosti a hledat chyby v někom jiném. Každý se musí soustředit sám na sebe a podávat výkon, jaké jsme předváděli na podzim,“ burcuje své svěřence – s tím, že pracuje především na tom, aby je srovnal po psychické stránce.

Votroky trápí střelecká nemohoucnost, když už si vytvoří šance, leckdy chybí kousek k tomu, aby míč skončil v bráně. Proti Varnsdorfu trefil břevno Jan Kvída, proti Vlašimi chyběly centimetry Jakubu Martincovi, tyč jihlavské brány trefil Filip Firbacher. Může vstřelený gól ukončit čekání a uvolnit hráčům psychické okovy? „Nemyslím si, že jde o jeden gól. Jde o celkový výkon týmu. Gól může být impulzem, který zvedne sebevědomí týmu, dostaví se rozvaha, klid, ochota pracovat bez míče. Je naším velkým problémem, že když má někdo míč, není taková nabídka ostatních. Od toho se všechno odvíjí,“ přemýšlí Frťala. „Proti Žižkovu máme možnost ukázat, že kvalita v našem mužstvu je. Ve všech dalších zápasech půjde o to, jestli jsme schopni pracovat i v kritických momentech. Máme velký problém, když inkasujeme jako první. Kromě jednoho utkání jsme nedokázali výsledek otočit,“ připomíná podzimní domácí duel s Vlašimí.

Proti Žižkovu už trenér nejspíš bude moct počítat s Jiřím Kateřiňákem, který se dostal ze zranění ramene. A určitě s Jakubem Martincem, jenž si odstál trest za čtyři žluté karty. „Chybět ještě bude Jirka Janoušek, jeho problémy s loktem jsou bohužel dlouhodobější,“ mračí se kouč.

Proti jeho týmu bude stát soupeř, se kterým se Votroci setkali i v zimní přípravě. Tehdejší zápas na umělé trávě Malšovického stadionu byl velmi tvrdý, plný soubojů. A hradecký trenér očekává něco podobného i od mistrovského duelu. „Žižkov hraje o holý život, je to pro ně možná poslední šance chytit se stébla. Čeká nás soupeř, který nevypustí jediný souboj, jediný metr. Bude to agresivní utkání, na to musíme být připraveni. Jsou schopní hrát v rozestavení 3-5-2 nebo 4-3-3. Nepodávají špatné výkony, jen často nejsou odměněni výsledky,“ charakterizuje Viktorii. „Kromě Mashikeho nemají rozdílové hráče, ale jsou tým, který devadesát minut nechává na hřišti duši bez ohledu na to, jak se zápas vyvíjí,“ říká Frťala.

Utkání na Žižkově začíná ve středu 17. dubna v 17:00. Fanoušci, kteří se nedostanou přímo pod televizní vysílač, můžou jeho průběh sledovat díky vysílání Rádia Gunny ZDE.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Aktuální zprávy

Předprodej lístků na zápas reprezentace se Severní Makedonií zahájen

Aktuální zprávy

Votroky bude proti Slavii povzbuzovat vyprodaná Malšovická aréna

Rozhovory

Z týmu je cítit síla a sebevědomí, hlásí Daniel Vašulín